Preşedintele elen: "Barbarul turc" a masacrat greci şi armeni deopotrivă

"Barbarul" turc a "masacrat" greci şi armeni deopotrivă la începutul secolului al XX-lea, a declarat ieri preşedintele elen Karolos Papoulias după întâlnirea cu omologul său armean Serge Sarkissian, aflat în vizită la Atena, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Am fost masacraţi de acelaşi barbar", i-a spus preşedintele grec lui Sarkissian, care a început ieri o vizită de trei zile în Grecia. "S-au schimbat multe lucruri" de la începutul secolului trecut şi de la masacrele asupra armenilor şi grecilor stabiliţi pe malurile Mării Negre, a adăugat însă Papoulias.

"Dacă nu am fi trebuit să suportăm povara echilibrului militar (cu Turcia), nu am fi avut nevoie de Fondul Monetar Internaţional", a adăugat liderul de la Atena. Strânsă cu uşa din punct de vedere financiar, Grecia, unul dintre statele NATO care cheltuiau până anul trecut cei mai mulţi bani pe armament în încercarea de asigura un echilibru militar cu Turcia vecină, s-a văzut nevoită să reducă semnificativ aceste fonduri şi să încerce să diminueze tensiunile cu Ankara în Marea Egee.

De exemplu, banii alocaţi în 2010 înzestrării cu armament au coborât la nivelul din 2008, adică 2,8 la sută din PIB, echivalentul a circa şase miliarde de euro, cu 700 de milioane de euro mai puţin decât se estimase iniţial.

Grecia a luat măsuri pentru normalizarea raporturilor sale cu Turcia, însă relaţiile sunt în continuare în impas în privinţa delimitării platoului continental şi a spaţiul aerian în Marea Egee, precum şi în chestiunea Ciprului divizat.

Turcia şi Armenia sunt la rândul lor divizate în privinţa chestiunii masacrului asupra armenilor sub Imperiul Otoman (1915-1917). Erevanul vrea ca masacrul să fie recunoscut drept genocid. Cele două ţări au semnat în octombrie 2009 două protocoale privind relaţiile diplomatice şi deschiderea frontierei lor comune, însă procesul s-a blocat din cauza acuzaţiilor reciproce.