Preşedintele CSM: "Sunt magistraţi închişi, cu pensii de peste 10.000 de lei"
- Mihai Şoica
- 17 octombrie 2011, 13:43
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, explică, pentru "Evenimentul zilei", de ce a propus tăierea pensiilor judecătorilor corupţi.
După ultimele acuzaţii de corupţie la nivelul Justiţiei, când două judecătoare au fost puse sub urmărire penală pentru că ar fi luat mită de la un om de afaceri pentru a-l favoriza într-un dosar, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a ieşit cu o reacţie fermă. El propune ca un judecător corupt, care se pensionează, să primească pensia după cât a cotizat la sistemul de pensii şi nu după criteriul care prevede că magistraţii primesc pensie 80 la sută din ultimul salariu brut pe care îl încasează ca şi judecător sau procuror.
Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", preşedintele CSM explică de ce a luat această măsură.
Evenimentul zilei: Aţi lansat în ultima vreme o idee interensantă pentru sistemul judiciar, şi anume tăierea pensiilor de serviciu pentru magistraţii condamnaţi pentru corupţie. De ce abia acum această idee de reformă?Horaţius Dumbravă: În ultima vreme, câţiva magistraţi au fost condamnaţi penal pentru fapte de corupţie în legătură directă cu activitatea juris dic ţională şi, cu toate că sunt condamnaţi definitiv, beneficiază de pensii de magistraţi. Or, infracţiunile comise de aceştia au la bază tocmai vicierea actului de justiţie, ca atribuţie esenţială a activităţii de justiţie.
De asemenea, multe acţiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru că, intempestiv, astfel de magistraţi au solicitat ieşirea la pensie.
Pe de altă parte, este şi o chestiune de demnitate ca magistrat să accepţi, atunci când eşti acuzat, poate pe nedrept, de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, finalizarea anchetei şi a soluţionării cauzei, tocmai pentru a aduce lumină şi a demonstra nevinovăţia, cu atât mai mult cu cât majoritatea celor anchetaţi se declară nevinovaţi.
În ultima vreme se vorbeşte tot mai mult de corupţie în rândul magistraţilor. Este un fenomen nou sau este adus pe tapet de politicieni, ori de câte ori este nevoie de a arăta pe cineva cu degetul? Dacă ne uităm pe cifrele de la DNA, cazurile de corupţie ale magistraţilor sunt foarte puţine. Din datele oficiale, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate corupţiei 38 de magistraţi, în intervalul 2006-2011, din care 11 eliberaţi din functie prin pensionare. Alţi 12 magistraţi condamnaţi definitiv (5 cu executare, 7 cu suspendare a executării pedepsei), 3 condamnaţi nedefinitiv (3 cu executare), iar 21 de magistraţi se află în cursul judecării în prima instanţă. Nu putem vorbi de un fenomen extins, generalizat, dimpotrivă, de un fenomen punctual.
Mulţi dintre aceştia au funcţii de conducere, ceea ce înseamnă că astfel de funcţii de conducere îi determină pe unii magistraţi să accepte mult prea uşor relaţii neconforme cu atitudinea lor de manageri de instanţe si parchete.
Propunerea dumneavoastră ar putea face curăţenie în sistem? E necesar a fi luate câteva măsuri imediate, cum ar fi propunerea legislativă mai susmenţionată, de tăiere a pensiilor speciale pentru cei corupţi, dar şi măsuri preventive. Între acestea ar fi verificări periodice pe care preşedinţii şi vicepreşedinţii curţi lor de apel să le facă la instanţele din raza lor de competenţă, dublate de controale specifice ale Inspecţiei Judiciare.
"Propunerea făcută nu are legătură cu un anumit caz"
Cum ar funcţiona sistemul, propus de dumneavoastră, de tăiere a pensiilor judecătorilor corupţi? Pentru acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară, în ipoteza în care sancţiunea stabilită, fără a fi aplicată, este cea a excluderii din magistratură, judecătorul sau procurorul eliberat din funcţie să nu mai beneficiaze de pensie de serviciu. Diferenţa dintre pensia de serviciu, încasată până la data ramânerii irevocabile a hotărârii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară, şi pensia din sistemul public, fiind supusă restituirii.
De asemenea, este supusă restituirii indemnizaţia egală cu şapte indemnizaţii de încadrare lunare brute, încasată la data pensionării sau a eliberării din funcţie prin demisie.
De unde aţi avut ideea de a le tăia magistraţilor corupţi pensiile de serviciu? De la două situaţii stranii în care cel puţin, la această oră, sunt doi magistraţi închişi pentru infracţiuni de corupţie, săvârşite în activitatea lor de judecător sau procuror, şi cu toate acestea îşi primesc liniştiţi pensia de magistrat, care este de peste 10.000 de lei.
Dar de ce permite CSM pensionarea magistraţilor care sunt vizaţi de anchete penale pentru fapte de corupţie? Din păcate, în astfel de situaţii, în actuala reglementare, CSM nu poate interveni în niciun fel, doar să dea curs cererilor de pensionare sau demisie.
Cazul celor două judecătoare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care ar fi primit excursii în străinătate, bijuterii sau alte favoruri, pentru setinţe favorabile nu v-a determinat să veniţi cu această soluţie de tăiere a pensiilor pentru magistraţii corupţi? Aşadar, propunerea făcută de mine nu este în legătură cu un caz anume, deşi trebuie să recunosc că ultimul scandal mediatic a fost ocazia.
De asemenea, nu pot să nu remarc că propunerea mea a fost acceptată de toţi membrii CSM, ca fiind o soluţie justă în logica mai sus arătată.
Cum comentaţi iniţiativa judecătoarei Gabriela Bărsan de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cercetată pentru fapte de co rupţie, care a cerut anularea avizului dat de CSM cu privire la percheziţia locuinţei personale. Mă abţin să comentez. CSM este forul de recurs şi nu vreau să mă antepronunţ.
LISTĂ
Profitorii din magistratură
CSM a făcut publică lista cu magistraţii anchetaţi de procurori sau verificaţi de Inspecţia Consiliului, magistraţi care au cerut pensionarea sau şi-au dat demisia în timpul cercetărilor.
- Floarea Mihăiţă - Tribunalul Bacău
- Maria Tripăduş - Tribunalul Bucureşti
- Viorica Manea - Judecătoria Vălenii de Munte
- Victoria Borbei - Tribunalul Maramureş
- Simona Iordăchescu - Tribunalul Bucureşti
- Mărioara Dumitru - Curtea de Apel Piteşti
- Dorina Niţulescu - Tribunalul Mehedinţi
- Sofia Răduinea - Judecătoria Timişoara
- Simona Pojar - Tribunalul Mureş
- Cristian Jipa - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
- Doru Lupu - Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni
- Ion Cârstea Vuţescu - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti
- Dan Voinea - Parchetul General
- Vasile Pop - Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus
- Gheorghe Paţa - Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei
- Costiniu Florin - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
- Georgeta Buliga - Curtea de Apel Iaşi
- Cristian Constantin Catană - Curtea de Apel Bacău
- Dumitru Rebegea - Tribunalul Prahova
- Larisa Julieta Dragomir - Judecătoria Cornetu
- Elena Luminiţa Afrasinei - Judecătoria Sector 1
- Vasile Mălăescu - Judecătoria Vălenii de Munte
- Rodica Marghescu - Tribunalul Timiş
- Ioan Lazăr - Tribunalul Arad
- Lorelia Matilda Marinescu - Judecătoria Câmpina
- Gabriela Ghiţă - Parchetul General
- Ioan Ciofu - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi
- Ionel Daniş - Parchetul de pe lângă Judecătoria Murgeni
- Alexandru Kiss - Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna
- Ioan Berghezan - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba
- Teodor Trancă - Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea
- Eugen Radu - Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ
CITIŢI ŞI:
- Soţii judecători Bârsan ameninţă cu procese CSM, dacă nu le revocă percheziţia!
- Şpagă în mod repetat, timp de un an: bijuterii, mese, vacanţe
- Înalţi magistraţi, audiaţi la DNA pentru fapte de corupţie
- REPROŞURI ÎN JUSTIŢIE. Judecatoarei Bîrsan nu-i vine să creadă că a fost percheziţionată