Președintele Columbiei cere legalizarea cocainei. Argumentul care stârnește hohote de râs la nivel planetar

Președintele Columbiei cere legalizarea cocainei. Argumentul care stârnește hohote de râs la nivel planetarFrunze coca din care se prepară cocaina. Sursa Foto- Dreamstime

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, susține o schimbare radicală a politicilor antidrog. El a declarat că interdicția aplicată cocainei este determinată mai degrabă de originea sa latino-americană decât de periculozitatea ei. Potrivit acestuia, substanța nu este mai dăunătoare decât whisky-ul, iar legalizarea globală ar putea destructura rețelele  internaționale ilegale de trafic de droguri.

Argumentele președintelui columbian pentru legalizarea cocainei

În timpul unui consiliu de miniștri transmis în direct, Petro a afirmat că „oamenii de știință au analizat acest aspect” și că „cocaina nu este mai rea decât whisky-ul”. Liderul columbian a subliniat că drogurile sintetice, precum fentanilul, reprezintă o amenințare mult mai gravă, în special pentru Statele Unite.

Petro a sugerat că traficul de cocaină ar putea fi „ușor destructurat” printr-o reglementare similară celei aplicate vinului. În opinia sa, politicile prohibitive actuale aplicate cocainei sunt ineficiente și nu fac decât să alimenteze rețelele de criminalitate organizată, conform Firstpost.

Președintele Columbiei, Gusatvo Petro.

Președintele Columbiei, Gusatvo Petro. Foto: Wikipedia

Columbia, lider mondial în producția de cocaină

Columbia este cel mai mare producător de cocaină din lume, cu o producție estimată la 2.600 de tone în 2023, potrivit datelor Națiunilor Unite. SUA rămân principalul consumator al acestei substanțe.

În ultimele decenii, strategiile de combatere a drogurilor s-au concentrat pe represiune și eradicare, însă rezultatele nu au fost cele scontate. În acest context, Petro promovează o abordare alternativă, axată pe reglementare și reducerea impactului negativ al traficului asupra societății.

Declarațiile lui Petro cu privire la legalizarea cocainei au stârnit reacții mixte atât pe plan intern, cât și internațional. În timp ce unii experți în politici antidrog consideră că legalizarea ar putea reduce violența și corupția asociate traficului de narcotice, alții avertizează asupra riscurilor de sănătate publică.

SUA, care de-a lungul timpului au investit miliarde de dolari în combaterea traficului de droguri, nu au reacționat oficial la această propunere. Totuși, Washingtonul a manifestat anterior o opoziție fermă față de orice inițiativă de legalizare a cocainei.

Ne puteți urmări și pe Google News