Președintele chinez dă de înțeles că vrea să rămână în funcție pe viață

Președintele chinez dă de înțeles că vrea să rămână în funcție pe viață

Xi Jinping (64 de ani) are intenția de a rămâne la putere și după încheierea celui de-al doilea mandat al său, în 2022, având în vedere că a făcut numiri în biroul politic al partidului fără a susține un posibil succesor.

Fără tineri Președintele chinez a fă- cut cunoscute numele membrilor cabinetului său, dar niciunul dintre ei nu este suficient de tânăr pentru a fi „moștenitorul” lui Xi, peste 5 ani. Xi Jinping și-a început cel de-al doilea mandat la conducerea Partidului Comunist, vorbind despre „marea întinerire a națiunii chineze” și dând de înțeles că va fi liderul politic al țării multe decenii de acum înainte.

Ieri, Xi a anunțat membrii Comitetului de Conducere al PCC, cinci „tovarăși de nădejde”, aplaudați și fotografiați pe scena Palatului Poporului. „În numele noii conduceri centrale alese, vreau să exprim mulțumiri tuturor membrilor partidului pentru încrederea pe care o au în noi. Vom lucra din toate puterile, pentru a ne îndeplini sarcinile, misiunea, și pentru a fi demni de încrederea lor”, a spus Xi, care a ținut un nou discurs, de data aceasta mai scurt, de doar 21 de minute.

Evenimentul s-a desfășurat în mare secret, numele celor cinci aleși au fost făcute publice abia după ce Xi a intrat alături de ei pe scenă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lipsa transparenței

Alături de președintele Xi și premierul Li Keqiang s-au aflat: Li Zhanshu, 67 de ani; Han Zheng, 63 de ani; Zhao Leji, 60 de ani; Wang Yang, 62 de ani; și Wang Huning, 62 de ani.

„Nu pot să nu observ că această țară, care își anunță rolul de lider global, este aproape la fel de opacă precum sistemul din Coreea de Nord”, spune Jude Blanchette, expertă americană în politica Chinei, citată de The Guardian. „Mi se pare inacceptabil pentru un sistem care vrea să joace un rol fundamental în secolul 21”, a explicat ea.

Mai mulți jurnaliști occiden tali au fost excluși de la ceremonia de ieri, fără explicații, deși aparatul propagandistic chinez vorbea despre „deschidere și transparență”.