Preşedintele Asociaţiei Cazinourilor, audiat ca martor la DNA în "afacerea păcănelelor" de la Loteria Română
- Ionu ţMure şan
- 8 august 2016, 17:31
Preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România, Sorin Constantinescu, s-a prezentat la DNA, luni, unde a fost audiat ca martor în dosarele Loteriei Române, în care procurorii anchetează modalitatea prin care parteneriatul dintre Compania Naţională cu firmele greceşti Intralot SA şi Intracom SA ar fi prejudiciat statul cu 300 de milioane de euro.
Sorin Constantinescu a declarat pentru EVZ că dat explicaţii tehnice procurorilor. „În 2009 s-a schimbat legea, iar păcănelele s-au diferenţiat în VLT (n.r. – video lottery terminal) – pentru care nu se plătesc taxe – şi slot machine, pentru care se plătesc”, a declarat Sorin Constantinescu. Cele peste 6.000 de păcănelele din sediile companiei ar fi fost încadrate în categoria VLT pentru a eluda taxa de 2.000 de euro pe an pentru fiecare aparat. În acest mod s-ar fi calculat prejudiciul de 300 de milioane de euro, potrivit preşedintelui Asociaţiei Cazinourilor.
Scandalul a început în anul 2011, când Loteria Naţională era acuzată, într-un raport ANAF, că ar fi botezat maşinile de „păcănele” drept videoloterie, pentru a face evaziune fiscală. Dacă ar fi recunoscut că maşinile de joc nu erau nicidecum de tip videoloterie, ci „slot machine”, Loteria Naţională ar fi trebuit să plătească taxe de ordinul sutelor de milioane de euro, în condiţiile legii, spun inspectorii Agenţiei.
Firmele Intracom SA, Intralot SA, amândouă din Grecia, Lotrom SA şi Loteria Naţională au încheiat, la data de 1 septembrie 2003, un contract de implementare în România a unui program de video-loterie. Potrivit contractului, firmele greceşti finanţau Loteria ca să cumpere automatele şi să implementeze jocul videoloterie, iar Lotrom, firma românească, ca furnizor, vindea Loteriei calculatoarele şi instala echipamentele.
Ca urmare a contractului, Intralot SA a cumpărat, din SUA, Spania şi Austria, maşini electronice cu câştiguri, pe care le-a vândut către SC Lotrom SA. Aceasta din urmă a solicitat Biroului Român de Metrologie atât certificate de aprobare, cât şi de verficare tehnică pentru „maşină electronică cu câştiguri”.
Firma a solicitat certificate de la Metrologie pentru care a achitat contravaloarea, deşi nu avea calitatea legală de organizator de jocuri de noroc. Lotrom SA, proprietarul tuturor celor 6.273 de aparate, încheiase doar un contract de mandat cu Loteria Română.
Inspectorii ANAF au concluzionat că, potrivit modificărilor aduse legislaţiei în 2009, aparatele din sediile Loteriei Române nu sunt videoloterie, ci sunt de tip „slot machine” .
„În condiţiile în care jocul se desfăşoară în prezenţa jucătorului, deci are loc la fiecare aparat-terminal, câştigul depinzând de hazard, rezultă că terminalele sunt mijloace de joc tip slot machine, consecinţa directă fiind obligaţia CN Loteria Română de a primi şi plăti licenţe şi autorizaţii pentru slot machine”, au conchis inspectorii ANAF.