Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care se află în aceste zile într-o vizită în Republica Moldova, a vorbit într-un discurs ţinut, azi, în Parlamentul de la Chişinău de o „limbă moldovenească'', o afirmaţie care a generat controverse în forul legislativ de peste Prut.
„Ţara dvs are propria limbă, limba moldovenească'', a afirmat Anne Brasseur, potrivit Ziarului de Gardă, citat de Agerpres.
Deputaţii comunişti au aplaudat declaraţia, însă deputata Ana Guţu, din partea Partidului Liberal Reformator, a ţinut să o corecteze pe dna Brassuer, precizând că de fapt limba „moldovenească'' nu există şi că moldovenii vorbesc limba română.
„Vreau să precizez, dnă preşedinte, că aici în Republica Moldova nu avem limba 'moldovenească. Vreau să fac referinţă la decizia Curţii Constituţionale. Anul trecut, pe 5 decembrie, Curtea Constituţională din ţara noastră a constituţionalizat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova unde scrie că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Nu există 'limba moldovenească' în familia limbilor latine, din punct de vedere ştiinţific'', a subliniat deputata Ana Guţu.
Anne Brasseur i-a mulţumit Anei Guţu pentru precizările făcute, afirmând că limba nu trebuie să fie un motiv de divizare naţională.
„Eu îi mulţumesc dnei Guţu pentru că mi-a reamintit de referinţa la limbă din Constituţie. Dna Guţu este lingvist şi are o abordare lingvistică şi nu intenţionez să mă implic în dezbaterile din ţara dvs cu privire la limbă. Dacă mă refer la ţara mea, noi avem o limbă proprie, luxemburgheza. Dar noi avem lege, în Constituţie este scris în franceză că limba este luxemburgheză. La noi legile sunt scrise în franceză. Limba nu trebuie să fie un motiv de divizare naţională'', a afirmat Anne Brasseur, potrivit Unimedia.
De amintit că, la 5 decembrie anul trecut, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova care prevede că limba de stat este cea română prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea „moldovenească”.
Prin urmare a fost statuat faptul că limba de stat a Republicii Moldova este limba română