Preşedintele ANRE, contrazis. Carlyle NU va începe anul viitor producţia de gaze în Marea Neagră
- Teodora Cimpoi
- 16 februarie 2017, 16:22
Compania Black Sea Oil and Gas (BSOG) a descoperit în perimetrele petroliere concesionate în platoul continental românesc al Mării Negre rezerve estimate între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar producţia este estimată să înceapă în 2019, nu anul viitor, aşa cum a declarat ieri preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
De altfel, şi EVZ a arătat, într-un articol publicat astăzi, că reţeaua de conducte care să permită transportul gazelor naturale produse în Marea Neagră va fi gata abia la finele lui 2019, aşadar nu se susţine ideea producţiei şi exportului de gaze din această zonă momentan.
BSOG, deţinută integral de fondul de investiţii Carlyle International Energy Partners, a concesionat două perimetre petroliere pe platforma continentală românească a Mării Negre, respectiv perimetrele Midia (zona de apă de mică adâncime) şi Pelican.
"În prezent, Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul românesc al Mării Negre se află în faza de pregătire în vederea aprobării. Dacă BSOG obţine aprobarea la sfârşitul anului 2017, atunci, după finalizarea lucrărilor de construcţii estimate să dureze doi ani, punerea în producţie a zăcămintelor se va realiza în anul 2019", a declarat, pentru Agerpres, Mark Beacom, directorul general al companiei.
El a subliniat însă că realizarea proiectului depinde de acţiunile Guvernului şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
"Cu toate acestea, în vederea obţinerii aprobărilor necesare, există o serie de chestiuni în materie de legislaţie, care trebuie soluţionate de Guvern şi de ANRE. Există posibilitatea ca orice amânare în adoptarea acestor dispoziţii legislative să determine întârzierea sau chiar anularea proiectului", a mai spus oficialul BSOG.
Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că Black Sea Oil & Gas va începe producţia de gaze în Marea Neagră la mijlocul anului viitor, moment în care România va deveni şi exportator de gaze.
Potrivit lui Havrileţ, în primul an, producţia va fi de un miliard de metri cubi de gaze şi va creşte treptat în următorii ani până la 4 miliarde de metri cubi pe an.
"De anul viitor, o nouă sursă de gaze naturale importantă, de 4 miliarde de metri cubi pe an, va intra în activitate, este vorba de structura gazelor descoperite în Marea Neagră. Operatorii şi investitorii din zona respectivă ne-au prezentat că, începând cu anul viitor, la 1 iulie, va intra în producţie o structură nouă. Deci practic, din momentul acela, România va deveni şi exportator, pentru că această structură aduce un plus de gaze faţă de solicitările normale din România”, a spus Havrileţ, citat de Agerpres.
Declaraţiile lui au fost făcute în contextul în care, la acelaşi eveniment, a anunţat că preţul gazelor naturale plătite de populaţie va creşte cu până la 10%, de la 1 aprilie, ca urmare a deciziei luate de ANRE de a liberaliza anticipat piaţa gazelor. Mai multe detalii, aici.