Președinta Ungariei a grațiat șapte condamnați pentru terorism. Motivul, vizita Papei

Katalin Novak: Ungaria este un bun aliat; Sursa foto. Twitter

Katalin Novak, președinta Ungariei, a grațiat joi șapte persoane condamnate pentru acte de terorism, invocând vizita Papei Francisc, începută oficial vineri. Printre cei grațiați se află și activistul de extremă dreapta Gyorgy Budahazy, care a ieșit din penitenciar călare pe cal.

Papa Francis și-a început vizita oficială în Ungaria vineri, 28 aprilie. Cu o zi înainte, președinta Katalin Novak, a grațiat șapte persoane condamnate pentru acte de terorism și alte delicte, invocând vizita Suveranului Pontif.

Printre persoanele eliberate a fost activistul de extremă dreapta Gyorgy Budahazy, care a ieșit din închisoare călare pe un cal. Președinta Ungariei „a graţiat, printre alţii, pe cei condamnaţi în dosarul cunoscut sub numele de „procesul Hunia”, pentru care a decis să le suspende pedepsele cu închisoarea”, dar lăsându-le condiționalitatea în vigoare, a informat, printr-un comunicat, biroul lui Novak.

În document se precizează faptul că vizita Papei Francisc este „o ocazie specială pentru ca şefa statului să-şi exercite prerogativele de graţiere”.

Teroriști, grațiați de președinta Ungariei cu ocazia vizitei Papei Francisc

Cele șapte persoane grațiate de președinta Ungariei au fost condamnați pentru acte de terorism într-un proces deschis în urmă cu 13 ani. În cazul unora dintre inculpați, nu a fost pronunțată o sentință definitivă. Persoanele eliberate cu ocazia vizitei Papei sunt cunoscuți antisemitismul şi homofobia lor. Ei au comis mai multe atacuri cu cockteiluri Molotov împotriva proprietăților diverșilor politicieni de stânga între anii 2007 și 2009. Ei au comis atacuri și asupra barurilor sau cluburilor frecventate de comunitatea LGTB+ sau grupurile de stânga.

Pe lista acuzațiilor aduse celor șapte grațiați se află și un atac asupra fostului deputat socialist Sandor Csintalan și asupra unui jurnalist.

Comunicatul emis de președinția din Ungaria face referire la un proces judiciar de durată și se menționează că acuzațiile la adresa persoanelor grațiate sunt atât de grave încât clemența deplină va putea fi luată în considerare după o hotărâre judecătorească definitivă.

Activistul de extremă dreapta Gyorgy Budahazy, care se află pe lista celor șapte persoane grațiate, a fost condamnat în martie 2022 la 17 ani de închisoare. Câteva luni mai târziu, în octombrie, Curtea supremă a decis să îl plaseze în arest la domiciliu. În luna martie 2023, instanța a decis să în reducă pedeapsa cu șase ani, iar acum a primit vestea grațierii. Budahazy i-a mulțumit președintelui Katalin Novak pentru faptul de a fi fost grațiat de aceasta, transmite EFE, potrivit Agerpres.