Camera inferioară a Parlamentului brazilian a votat pentru începerea procedurilor de punere sub acuzare a președintei țării, Dilma Rousseff, pentru că ar fi dispuis abuziv de fonduri guvernamentale.
Tabăra „da” a câștigat, fără probleme acest vot pentru care era nevoie de o majoritate de două treimi. Moțiunea va fi votată și în Camera superioară, Senatul, care este de așteptat să o suspende pe Rousseff, luna viitoare, când va începe un proces formal.
Președinte neagă acuzațiile, că ar fi dispus de bani publici pentru a-și asigura realegerea în funcție, în 2014.
Partidul de la putere, Partidul Muncitorilor, a promis că va continua lupta pentru a o apăra „în stradă și în Senat”. Opozanții au avut 367 de voturi în Parlament, mai mult decât cele 342 necesare pentru a trimite moțiunea la Senat.
Tabăra „nu” a avut doar 167 de voturi, iar câțiva deputați s-au abținut. Votul a început după declarații furibunde ale parlamentarilor și liderilor de partid, într-o sesiune transmisă în direct de televiziuni, dar și pe ecrane gigantice în centrul orașului.
În apărarea președintei, Afonso Florence de la Partidul Muncitorilor, a cerut parlamentarilor să aibă „o conștiință democratică”, altul, Antonio Imbassahy, de la PSDB a cerut „alegeți țara pe care o vrem de acum încolo, pentru că Brazilia are nevoie de o „reconstrucție morală”.
Dacă și Senatul aprobă moțiunea, Rousseff va fi judecată și va fi demisă, dacă e găsită vinovată. Are două posibilități de a face apel, pe parcursul procesului.
Sute de mii de oameni au ieșit în stradă și au urmărit votul la tv, în toată țara. Circa 25.000 de protestatari din ambele tabere s-au aflat în fașa clădirii Congresului, separați de un zid metalic înalt de 2 metri, care se întindea pe un kilometru. Până acum nu s-au înregistrat violențe, atmosfera a fost pașnică și aproape festivă, cu muzică, costumații, trompete și vuvuzele. „Am luptat mult pentru a înlătura acest guvern corupt, care ne-a distrus industria, locurile de muncă și a lăsat haos în toate clasele sociale”, a spus o avocată de 75 de ani, Marisa Cardamone, potrivit AFP.
Alții spun că Dilma trebuie să plece, dar se tem că cineva mai rău i-ar putea lua locul la conducere țării. Dilma (68 de ani) a negat foarte ferm că ar fi făcut vreo greșeală sau ilegalitate și a scris sâmbătă, într-un ziar, că oponenețăă săi politici vor „să condamne o femeie inocentă și să salveze corupții”.