Regimul Erdogan a aruncat în închisoare doi ziariști britanici, acuzându-i de „activități teroriste” în favoarea ISIS.
Arestați săptămâna trecută la Diyarbakir, doi ziariști britanici de la televiziunea Vice News, Jake Hanrahan și Philip Pendelbury, și colegul lor turc, al cărui nume nu a fost dat publicității, vor rămâne în închisoare.
Un tribunal local a dispus luni menținerea lor în detenție și inculparea lor pentru „activități teroriste” în favoarea Statului Islamic. În spatele acestei acuzații, apreciate de Amnesty International drept „scandaloasă și bizară, demonstrează încă o dată derapajul spre dictatură al regimului Erdogan.
Johan Bihr, șeful Biroului pentru Europa al Reporters sans Frontières, a declarat, citate de L’Obs:
„Menținerea în închisoare a unor ziariști străini este un fapt fără precedent în Turcia ultimilor 20 de ani.”
Dacă până acum se mai întâmpla ca ziariștii străini să mai fie reținuți sau să fie supuși la presiuni, totuși ei erau eliberați, spre deosebire de cei turci, la care închisoarea este ceva frecvent.
Johan Bihr este tranșant:
„Este încă un semn că Turcia a depășit orice limite în ceea ce privește disprețul pentru libertatea presei.”
Ani de zile, Turcia a fost deținătoarea tristului record al celui mai mare număr de ziariști întemnițați din lume. În 2014, majoritatea dintre ei au fost eliberați.
Însă măsura s-a dovedit una de imagine, a explicat Johan Bihr: era vorba, în cea mai mare parte, de eliberări condiționate.
Libertatea presei a înregistrate regrese grave în Turcia ultimilor ani, mai ales după alegerea lui Erdogan ca președinte în august 2014.
Fiecărei perioade electorale, în Turcia îi corespunde un vârf al cenzurii presei. În timpul alegerilor locale din 2014, represiunea a lovit mai ales presa apropiată lui Fethullah Güllen, fost aliat al regimului, căzut în dizgrație.
În luna martie, în preajma alegerilor parlamentare, Twitter, YouTube și Facebook au fost blocate temporar.
Principalele canale media s-au plâns că au fost cumpărate de apropiați ai puterii și supuse cenzurii interne. Ziariștii prea critici la adresa regimului sunt concediați, cum a fost cazul editorialistului Kadri Gürsel de la cotidianul Milliyet.
Redactorul șef al jurnalului Cumhuriyet a fost anchetat de justiție după ce a dezvăluit că regimul Erdogan livrează arme rebelilor islamici sirieni, în vreme ce informația a fost cenzurată în toată presa turcă.
Din luna iulie, represiunea s-a amplificat. Fragilizat de pierderea majorității absolute la ultimele alegeri parlamentare, guvernul turc a anunțat alegeri anticipate în noiembrie.
Sfârșitul armistițiului cu Partidul Muncitorilor Kurzi (PKK) a făcut ca subiectul kurd, tolerat până acum, să devină un tabu absolut impus de putere.
Pe acest fond s-a produs arestarea ziariștilor de la Vice News, care lucrau în sud-estul Turciei, unde au loc ciocniri ale kurzilor cu forțele regimului.
Johan Bihr comentează:
„Cazul celor doi ziariști de la Vice News este unul clasic: legea antireroristă este folosită pentru a pune pumnul în gura criticilor.”
Un lucru este sigur: plasată pe locul 149 din 180 în clasamentul libertății presei realizat în 2015 de Reporters sans Frontières, Turcia nu are vreo șansă să urce în clasamentul din 2016.