Presa scrisă dispare. După aproape 320 de ani, cel mai vechi ziar din lume a publicat ultima ediție tipărită

Presa scrisă dispare. După aproape 320 de ani, cel mai vechi ziar din lume a publicat ultima ediție tipărităParlamentul European votează legea libertății presei / Sursa: dreamstime.com

Cel mai longeviv ziar național din lume și-a încheiat, după aproape 320 de ani, traseul edițiilor zilnice, publicând ultimul număr tipărit.

Wiener Zeitung, un cotidian cu sediul la Viena, își va opri tipărirea edițiilor zilnice din cauza recentelor modificări legislative care au afectat profitabilitatea sa ca produs tipărit.

În aprilie, noul guvern de coaliție de dreapta al Austriei a adoptat o lege care a eliminat obligația legală a companiilor de a plăti pentru publicarea anunțurilor publice în ediția tipărită a ziarului, ceea ce a dus la încetarea rolului Wiener Zeitung ca gazetă oficială.

Cel mai vechi ziar din lume pune punct ediției zilnice

Această modificare legislativă a avut ca rezultat o pierdere estimată la 18 milioane de euro în veniturile cotidianului și a determinat ziarul să efectueze reduceri de personal, eliminând 63 de locuri de muncă

Ziarul va continua să publice conținut online și are speranța de a distribui o ediție tipărită lunară, deși acest plan se află încă în stadiul de dezvoltare.

Publicația, care este deținută de guvernul austriac, dar beneficiază de independență editorială, a fost lansată în august 1703 și a trecut prin 12 președinți, 10 împărați și două republici în timpul existenței sale. În prima sa ediție, ziarul a anunțat că va oferi o relatare directă a știrilor, fără nicio formă de oratorie sau glosă poetică.

În anul 1768, ziarul a relatat despre un concert susținut de un copil de doar 12 ani, descris ca fiind „deosebit de talentat”. Acest copil avea numele de Wolfgang Amadeus Mozart.

Mai târziu, în perioada în care Austria a suferit înfrângerea în Primul Război Mondial, ziarul a publicat o ediție specială în care a inclus scrisoarea de abdicare a ultimului împărat habsburgic, Kaiserul Karl.

Cotidianul a dat vina pe noua lege guvernamentală pentru încetarea tirajului

În editorialul său din ultima ediție tipărită vineri, ziarul a pus în discuție noua lege guvernamentală ca principală cauză a încetării tirajului și a scris: „Sunt vremuri furtunoase pentru jurnalismul de calitate... Pe tot mai multe platforme, conţinutul serios concurează cu ştirile false, videoclipurile cu pisici şi teoriile conspiraţiei”.

În luna aprilie, tirajul ziarului a înregistrat doar 20.000 de exemplare în zilele lucrătoare, în timp ce în weekend această cifră s-a dublat. Printre ultimii intervievați se numără Arnold Schwarzenegger, precum și foștii cancelari austrieci Franz Vranitzky și Wolfgang Schüssel, potrivit The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News