Moscova nu are forţă să se retragă din Tratatul ruso-american de dezarmare nucleară START, întrucât economia rusească nu va suporta o nouă cursă a înarmării, iar ameninţările preşedintelui Dmitri Medvedev sunt simple încercări de a găsi o ieşire din impasul negocierilor vizând sistemul american antirachetă, scrie cotidianul Izvestia în ediţia de astăzi, citat de Agerpres.
Washingtonul a primit cu calm declaraţia preşedintelui rus Dmitri Medvedev cu privire la posibila retragere a Moscovei din Tratatul START în cazul în care SUA vor continua să-şi desfăşoare scutul antibalistic în Europa. Purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate de la Casa Albă, Tommy Vietor, a declarat că Moscova nu are niciun motiv să lanseze ameninţări referitoare la anularea noului START. Washingtonul va continua să lucreze cu Moscova pentru a stabili parametrii un ei posibile cooperări. Dar SUA nu vor limita sau modifica proiectul desfăşurării elementelor antirachetă în Europa.
Medvedev a avertizat miercuri că va dispune instalarea de rachete nucleare cu rază scurtă şi medie de acţiune Iskander în enclava Kaliningrad, situată la Marea Baltică, între Polonia şi Lituania. Liderul de la Kremlin a mai precizat că a ordonat forţelor armate să identifice alte mijloace pentru anihilarea scutului american antirachetă care va fi instalat în Europa. Aceasta este replica Rusiei la eşecul tratativelor cu SUA, a explicat Medvedev.
Declaraţia lui Medvedev are o clară componentă electorală. În numele tandemului (cu premierul Vladimir Putin), Medvedev a exprimat disponibilitatea de a promova o linie dură în dialogul cu SUA. Acest aspect va avea un impact pozitiv asupra electoratului patriot, consideră expertul Centrului de conjunctură politică, Maksim Minaev.
"Când preşedintele spune că ne vom retrage din START, americanii doar zâmbesc. Ei cunosc foarte bine starea industriei noastre de apărare", este de părere preşedintele Academiei pentru probleme geopolitice, Leonid Ivaşov. Staţie radar la Kaliningrad Astăzi, comandantul Forţelor de apărare aeriană şi spaţială ale Rusiei, generalul-locotenent Oleg Ostapenko, a anunţat că o nouă staţie radar este pregătită pentru a fi dată în exploatare la Kaliningrad, ca parte a sistemului rusesc de avertizare în caz de atac cu rachete, ceea ce va permite Rusiei să monitorizeze lansările de rachete în nordul Oceanului Atlantic, inclusiv să ţină sub control sistemul de apărare antirachetă american în Europa. "Vom putea controla întregul continent european şi regiunea Oceanului Atlantic, inclusiv elementele sistemului american antibalistic din Europa", a specificat generalul rus, citat de Agerpres. El a mai precizat că la ora actuală au fost finalizate toate activităţile de pregătire în perspectiva punerii în serviciu a noii staţii radar în Kaliningrad.
"Suntem pregătiţi să introducem noua staţie radar în sistemul general de avertizare privind lansările de rachete", a menţionat Ostapenko, întrebat în ce stadiu se află pregătirile pentru darea în exploatare a noului obiectiv strategic. El a reamintit că odată cu destrămarea URSS o serie de astfel de staţii radar au rămas în afara teritoriului Federaţiei Ruse.
Comandantul Forţelor de apărare aeriană şi spaţială ale Rusiei a mai spus că la ordinul preşedintelui Dmitri Medvedev, comandantul suprem al forţelor armate ale ţării, cât de curând vor fi instalate la Kaliningrad mai multe sisteme operativ-tactice Iskander. În acest context, generalul rus a precizat că desfăşurarea rachetelor Iskander se va face în termenul de stabilit de înalta conducere a ţării.