Prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy, a fost numită "prostituată" într-un editorial publicat în ziarul conservator Kayhan, apropiat puterii de la Teheran, scrie The Telegraph.
Criticile la adresa Carlei Bruni, soţia liderului francez Nicolas Sarkozy, au apărut după ce aceasta a semnat o petiţie pentru eliberarea lui Sakineh Mohammadi Ashtiani, care este acuzată de adulter şi complicitate la omorârea acestuia.
Carla Bruni a trimis o scrisoare în care îşi exprimă indignarea faţă de ideea de dreptate în Iran. "De ce să îşi verşi sângele şi să le răpeşti copiilor tăi şansa de a avea o mamă? Pentru că ai trăit, pentru că ai iubit, pentru că eşti o femeie şi pentru că eşti iraniancă? Refuz să accept asta", a spus prima doamnă a Franţei, într-o scrisoare deschisă adresată condamnatei Ashtiani. Ofensiva din Kayhan a fost continuată de televiziunea de stat din Iran, care a acuzat-o pe Bruni de "imoralitate". Campanie internaţională pentru salvarea femeii
Pentru presupusa ucidere a soţului, statul a condamnat-o pe Ashtiani la moarte, în 2007. Metoda de execuţie aleasă a fost uciderea cu pietre. Copiii condamnatei au dus o lungă campanie pentru salvarea mamei lor. În primul rând, nu este clară acuzaţia de adulter: unele date arată că relaţia sa cu doi bărbaţi a avut loc după moartea soţului. Pentru aceasta, a fost biciuită de 99 de ori. Apoi, când unul dintre bărbaţi a fost chemat să depună mărturie, femeia a fost acuzată de "relaţii interzise" în timpul căsătoriei. În cele din urmă, a fost acuzată de uciderea soţului ei. Teheranul anunţă că femeia a recunoscut crima, dar copiii acesteia spun că aceasta a fost forţată să facă această declaraţie.
După pronunţarea condamnării la moarte, potrivit legii iraniene, doar Ayatollah-ul Ali Khamenei are puterea de a schimba decizia, oferind o iertare. Campania dusă de copiii femeii în Occident, mai întâi prin lansarea site-ului freesakineh.org, a avut un imens succes când preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva i-a cerut ambasadorului brazilian în Iran să obţină azilul femeii în America de Sud. 200.000 de semnături
Iranul a replicat că acest lucru nu este posibil. După acest episod, şi omul politic american Hillary Clinton a cerut Iranului să respecte drepturile fundamentale ale cetăţenilor acestui stat. Un rezultat al campaniei a fost amânarea execuţiei femeii. Teheranul anunţase că Ashtiani va fi executată în iulie 2010. Petiţia pentru salvarea femeii a fost semnată de peste 200.000 de oameni din întreaga lume.