Presa progresistă americană l-a crucificat pe Joe Biden după prestația penibilă de la dezbaterea cu Donald Trump și i-a cerut să se retragă, ca un ultim „serviciu patriotic”.
„Biden nu ar trebui să încerce să fie reales”
„Am urmărit dezbaterea Biden-Trump singur într-o cameră de hotel din Lisabona și m-a făcut să plâng. Nu-mi amintesc un moment mai sfâșietor din istoria campaniilor prezidențiale din timpul vieții mele”.
Această frază îi aparţine lui Thomas L. Friedman, un prieten personal al președintelui și poate cel mai reprezentativ editorialist al cotidianului „The New York Times”, biblia progresistă a Statelor Unite.
E lucrul care rezumă cel mai bine sentimentul de șoc și neliniște din mass-media. „Biden, un om bun și un președinte bun, nu ar trebui să încerce să fie reales”, a declarat Thomas L. Friedman la începutul articolului său implacabil.
„Președinte, este timpul să te retragi!”
Reacţia ziarelor a fost devastatoare. „Biden nu poate continua așa”, a titrat Frank Bruni. „Președinte, este timpul să te retragi”, a îndemnat un alt lider al comunicațiilor, Nicholas Kristof.
„Vor fi alegeri sfâșietoare, dar, domnule președinte, modalitatea de a vă servi țara în 2024 este prin a vă anunța retragerea și a cere delegaților să vă înlocuiască, pentru că aceasta este calea cea mai sigură pentru națiunea noastră”. Din grupul de alți 12 editorialiști consultați de secțiunea Opinie, niciunul nu l-a dat pe Biden câștigător și doar doi au văzut o „egalitate”, dar nu pentru că erau egali, ci din cauza performanței proaste a ambilor candidaţi la preşedinţie.
Mass-media progresistă și mai de stânga a fost necruțătoare la adresa lui Trump în ultimul deceniu, în presa scrisă, la radio și televiziune. Ei cred că republicanul este un pericol, o amenințare, că este un „mincinos compulsiv”, patologic, și că încă patru ani de la Casa Albă ar putea fi picătura finală pentru o democrație rănită.
Alegerile au deja un câștigător
Și în ciuda acestui fapt, sau tocmai din cauza lui, torentul de articole, rubrici, podcasturi și videoclipuri din ultimele 24 de ore este inepuizabil. Dacă Biden continuă, estimează ei, alegerile au deja un câștigător.
„Așa cum stau lucrurile, președintele este prins într-un pariu nechibzuit. Există lideri democrați mai pregătiți să prezinte alternative clare, convingătoare și puternice la o a doua președinție a lui Trump. Nu există niciun motiv pentru care partidul să riște stabilitatea și securitatea țării. Pur şi simplu este un pariu prea mare să ai încredere în americani că vor trece cu vederea sau vor respinge vârsta și boala lui Biden, pe care o văd cu proprii lor ochi”, afirmă Comitetul Editorial Times într-un editorial foarte dur.
Ezra Klein, analist și autor al unui podcast relevant, sublinia încă din februarie că vârsta lui Biden ar fi o problemă și susține că o înlocuire la convenția partidului din august cu unul dintre cei mai tineri și mai puternici democrați ar fi cea mai bună strategie.
Biden, crucificat și de stânga radicală
Dar democrații l-au crucificat. Joi seară, la cald, analiza sa într-o discuție cu Ross Douthat, referința conservatoare a ziarului, a fost clară: Biden nu este apt să guverneze. Și în dezbatere Trump „a părut mult mai prezidențial decât în 2020 (...) Era proaspăt. A spus multe lucruri care erau prostii, dar avea mult mai mult control. A putut să tacă, lucru care nu s-a întâmplat în 2020. Și a fost destul de clar în majoritatea răspunsurilor sale”.
Sentimentul este practic același în toată mass-media neconservatoare. Cei aliniați cu partidul republican, cu Trump sau dușmanii de stânga au exultat. Dar pe de altă parte criticile au fost aproape unanime, cu abia o voce care a încercat să califice, să atenueze acțiunile și abilitățile diminuate ale președintelui.
„Onoarea cere ca Joe Biden să se dea deoparte. Democrații au nevoie de un candidat eficient, el nu este”, admite Matt Yglesias, unul dintre marii lideri ai progresismului digital, recunoscând că a subestimat consecințele vârstei și sănătăţii lui Biden.
Retragerea lui Biden, singura opțiune
Schimbarea liderilor în mijlocul competiției este foarte riscantă, nimeni nu o minimizează, dar majoritatea covârșitoare a comentatorilor consideră că nu există alternativă.
„Indiferent ce s-ar întâmpla, nimic nu ar fi la fel de rău precum ce s-a întâmplat cu Biden aseară la Atlanta. Negarea nu este o strategie. Nu este momentul să ezitați, să vă frângeți mâinile, să udați patul sau să pierdeți timpul. Problema democraților nu a fost niciodată mai evidentă”, scrie Mark Leibovich într-o reflecție în „The Atlantic”, o revistă progresistă cu peste un milion de abonați.
„Biden trebuie să se dea deoparte, pentru propria demnitate, pentru binele partidului său, pentru viitorul țării. Această dezamăgire a dezbaterii a fost punctul de jos și trebuie să fie un punct de cotitură”, conchide jurnalistul.
Concluzia lui Leibovich este unanimă. „Plecarea este cea mai patriotică opțiune a lui Biden. Dacă credeți că Trump este o amenințare unică, alegerea este clară”, a titrat „Jerusalem Demsas”.
Critici pentru Biden, atacuri la Trump
„Cineva trebuie să-i ia cheile lui Biden. Alternativa este prea oribilă pentru a fi gândită”, avertizează Franklin Foer. „Apropiaţii lui Biden trebuie să-i spună adevărul”, este de acord Peter Wehner. „Trump nu ar fi trebuit să aibă această platformă”, a deplâns David Frum, un analist influent care a scris discursuri pentru George W. Bush în urmă cu două decenii.
„The Nation”, o publicație mai de stânga, a fost şi mai tranşantă. „Trump a fost oribil, dar Biden a fost mai rău. Minciunile lui Trump și dezvăluirile deranjante nu au fost puse la îndoială pentru că Biden a fost incoerent și deplasat”, denunță jurnalistul Jeet Heer.
Și, analizând bula de la Washington, „Politico” a fost nemilos. Pentru a urmări dezbaterea dintre cei mai vârstnici doi candidați, a trimis un reporter la un cămin de bătrâni cu probleme de sănătate. Iar titlul său a făcut să sângereze rândurile democraților: „Mă doare: cum s-a desfășurat dezbaterea devastatoare a lui Biden într-o unitate de viață asistată”.
Consens și pe coasta de vest
Consens şi de pe coasta de vest. „Un octogenar mut dezbate cu un mincinos patologic. Nimeni nu a câștigat, dar Biden a pierdut clar”, afirmă Doyle McManus în rubrica sa din „Los Angeles Times”. „Biden se clatină, Trump minte și toți pierdem”, este de acord colegul său Mark Z. Barabak.
Până și comentatorii agenției Bloomberg, în general prudenți și precauți, îl văd fără nuanţe de gri. Jessica Karl, autoarea unui newsletter pentru secțiunea de opinie care ajunge în toate colțurile piețelor, a adunat părerile colegilor săi, cu titluri scurte, dar cu o viziune clară. „Eșecul dezbaterii lui Biden poate însemna că este timpul să se retragă. Președintele a pariat că ar putea sta umăr la umăr cu Trump și să arate că este mai vital și mai clar. Și a pierdut”, afirmă Timothy L. O. 'Brien, autorul unei cărți critice despre fostul președinte republican.
„Gavin Newsom este pregătit pentru urgența lui Biden. Guvernatorul Californiei are abilitățile de a strânge fonduri, de a trimite mesaje și infrastructura de campanie pentru a face un pas înainte”, spune Erica D. Smith, gândindu-se deja la viitor.
„Nu este prea târziu să plece Joe Biden”
În „Financial Times”, Edward Luce, foarte dur în timpul difuzării dezbaterii, scrie că, deși este cunoscut pentru că este încăpățânat și pare să-și asculte doar familia și un cerc foarte restrâns de consilieri, toți de peste 60 de ani de altfel, „nu este prea târziu să plece Joe Biden” și că, deși democrații cunoșteau deja riscurile înlocuirii candidatului, „avantajele sunt dintr-o dată mai clare”.
Dar poate cea mai dură frază pe această temă nu este semnată de un editorialist sau corespondent, ci de unul dintre comentatorii anonimi ai ziarului britanic, care în știrile despre dezbatere, și-a mărturisit sentimentul de pesimism cu privire la posibilul declin al Imperiul American şi a declarat sardonic: „Statele Unite nu sunt ca Imperiul Roman în ultimele sale zile. Imperiul Roman avea drumuri bune”.
(Articol de Pablo R. Suanzes, El Mundo; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)