Editura Evenimentul si Capital

Presa germană, la 28 de ani de la reunificare: „Zidul Berlinului a dispărut de tot atâta timp cât a trăit”

Simbol al Războiului Rece, Zidul a fost, la început, din sârmă ghimbată, apoi din beton, avea 40 de km lungime și a despărțit familii, creând adevărate drame. FOTO: WIKIPEDIA
Autor: | | 0 Comentarii | 795 Vizualizari

În 5 februarie 2018 s-a împlinit un număr egal de zile de la căderea Zidului Berlinului cu numărul de zile câte a rezistat construcția până la dărâmare: 10.316!

Ridicat în 1961 și dat jos de nemți odată cu căderea comunismului, în 1989, Zidul care a împărțit Berlinul în două a rămas, fără îndoială, în memoria tuturor europenilor.

Simbol al tiraniei comuniste

Publicațiile germane au marcat această aniversare, titrând pe prima pagină: „Zidul Berlinului a dispărut de tot atâta timp cât a trăit”. Berliner Zeitung a publicat o fotografie imensă, pe prima pagină, dedicată acestui eveniment.

La mai bine de 28 de ani de la căderea Zidului, se spun încă povești despre berlinezii de Est care încercau să treacă peste graniță - cu ajutorul vecinilor din Vest.

Deutsche Welle relatează o astfel de poveste. Când a fost construit, pentru a opri trecerea berlinezilor din Republica Democrată Germană în cea Federală, i-a forțat pe cei care voiau să evadeze să găsească metode mai creative de a ajunge de partea cealaltă a graniței.

Se estimează că au fost săpate 75 de tunele pe sub zid, iar un arheolog a găsit recent intrarea într-un astfel de tunel, lângă Parcul Mauer.

„Nu puteai pur și simplu să sapi un astfel de sol - trebuie să râcâi efectiv pentru a ajunge dincolo”, a povestit Carl-Wolfgang Holzapfel pentru publicația citată. „De asta era atât de dificil și de frustrant. Aveai impresia că n-o să reușești niciodată”.

În 1963, berlinezul din Vest, pe atunci în vârstă de 19 ani, și un grup de prieteni au început să sape pe sub un depozit nefolosit din cartierul Wedding. Voiau să ajungă la un subsol aflat la o distanță de 80 de metri, pe partea cealaltă a zidului, astfel încât Gerhard Weinstein, o cunoștință a lui Holzapfel, să poată ajunge în Vest, unde se afla fiica lui.

După patru luni de eforturi chinuitoare, vestea despre încercările lor a ajuns la Stasi (serviciul secret din Germania de Est). În total, 21 de oameni din Est, care voiau să scape prin tunel, au fost arestați. Holzapfel nu a mai auzit nimic despre ei de atunci.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI