Ziarul german Die Welt a recunoscut că majoritatea imigranților care traversează Mediterama cu diverse ambarcațiuni nu sunt refugiați adevărați și nu au șanse să obțină azil.
Șeful Departamentului Politic al ziarului, Marcel Leubecher, a recunoscut acest fapt într-un editorial de săptămâna trecută, remarcând în plus o creștere a numărului de imigranți care debarcă în Europa, atât în Italia, traversând Mediterana, cât și în Grecia, traversând Marea Egee.
„În ciuda a ceea ce crede îndeobște opinia publică, majoritatea celor care ajung în Italia nu sunt refugiați. Principalele țări de origine ale imigranților sosiți în ianuarie au fost Algeria, Coasta de Fildeș și Bangladesh”, a scrie Leubecher.
Să notăm și noi că expresia „în ciuda a ceea ce crede îndeobște opinia publică” este o porcărie editorială, dat fiind că opinia publică în general crede ce îi spune presa, inclusiv Die Welt, un ziar apropiat de pozițiile cancelarei Angela Merkel.
De aceea, editorialul lui Leubecher este un eveniment.
Autorul mai spune că 95% dintre solicitările de azil depuse de cetățenii din țările sus-menționate au fost respinse și că printre aceștia nu se găsește practic nici un libian, deși Libia este răvășită de un război civil care nu se mai termină.
În ciuda faptului că foarte mulți dintre imigranții care ajung în Europa nu au dreptul de a primi azil, ei rămân totuși pe continent. Ordinele de deportare emise pe numele lor nu sunt puse aproape niciodată în aplicare.
În 2018, Biroul Federal german pentru Migranți și Refugiați (BAMF) a recunoscut că doar o mică parte dintre solicitanții de azil africani ale căror cereri au fost refuzate au fost expulzați din țară, iar în cazul multora există o mare probabilitate să nu fie deportați niciodată.
În cazul puținilor imigranți care au fost totuși deportați, aceștia pur și simplu se întorc în Europa. Un număr de 28.283 de imigranți sunt contabilizați că au revenit în Germania din 2012, după expulzare, iar 5000 dintre aceștia au făcut-o chiar de mai multe ori.
La capitolul deportări ale solicitanților de azil respinși nici alte țări nu stau mai bine.
Potrivit unui raport emis luna trecută de Ministerul de Interne de la Londra, de exemplu, doar 15% dintre imigranții care pătrund ilegal în Marea Britanie sunt trimiși înapoi în țările de origine.