Publicaţia franceză NouvelObservateur scrie că gruparea Statul Islamic eset implicată în diverse infracţiuni de trafic cu petrol, antichităţi, personae, droguri. Însă una dintre infracţiuni dă mari bătăi de cap serviciilor de informaţii: falsificarea actelor. Mai multe publicaţii au scris despre o veritabilă industrie care ar putea să permit unui număr enorm de jihadişti să intre în Europa cu paşapoarte false, dându-se drept refugiaţi care pleacă din cauza războiului.
Doi dintre cei 3 kamikaze care s-au deturnat în atentatele de la Paris de lângă Stade de France au intrat în Europa cu paşapoarte siriene false şi s-au amestecat printre refugiaţi.
Potrivit publicaţiei germane Welt am Sonntag, care citează serviciile de informaţii occidentale, Statul Islamic a recuperate zeci de mii de paşapoarte nefolosite în Sirie, Irak şi Libia.
Prin preluarea controlului asupra consulatelor şi a instituţiilor publice în timpul asaltului militar, gruparea jihadistă şi-ar fi procurat materialele de care aveau nevoie, paşapoarte necompletate şi imprimante, pentru a produce acte false.
De altfel, potrivit informaţiilor publicaţiei Parisien, unul dintre bărbaţii kamikaze de lângă Stade de France avea un document 003-14-L-010302, care provenea dintr-un lot de 3.800 de paşapoarte noi furate din Siria. Acest stoc a fost capturat în timpul unui raid în Raqa şi Deir-ez-Zor şi împărţit între ISIS şi o altă grupare jihadistă rivală organizaţiei Jabhat al-Nosra.
Cel de-al doilea kamikaze, al cărui paşaport a fost găsit distrus, avea asupra lui un document fals care aparţinea unui lot de 1.452 de acte furate în Raqa. Potrivit experţilor chestionaţi de sursa citată, falsul este unul aproape identic cu originalul, detalii precum gravura cu laser sunt şi ele prezente.
Doar fotografiile au fost schimbate, lucru care face extrem de dificilă detectarea falsului unui asemenea document
Le Parisien a invocate chiar şi posibilitatea unui stoc de paşapoarte luate direct de la combatanţii străini care trebuie să îşi lase documentele la şeful grupării teroriste atunci când ajung în ţară.
“Aceste paşapoarte autentice sunt imediat reatribuite combatanţilor care seamănă la figură cu aparţinătorii documentelor”, scrie publicaţia franceză.
Între 1.000 şi 1.500 de euro un paşaport fals
Această captură poate fi folosită şi pentru a furniza acte false eventualilor terorişti, dar şi la alimentarea unui trafic déjà important început de la debutul revoluţiei sirieni, care a crescut considerabil odată cu agravarea războiului şi a numărului de refugiaţi.
Aproape 8% dintre migranţii sosiţi în Germania au prezentat un paşaport sirian îndoielnic pentru a cere statul de refugiat.
Liberation, care publică mărturia unui refugiat sirian, explică modul simplu prin care se procură acte false de identitate în Turcia:
“Există un număr impresionant de filiere. Chiar şi fără contact, e suficient să ceri unui prieten sau unei cunoştinţe siriene pe Facebook, care la rândul lui va şti unde să te îndrume. În câteva zile vă întâlniţi şi ai actele”.
Pe piaţa neagră, aceste paşapoarte false au un preţ începând de la 1000 de euro şi 1.500 de euro bucata. Liberation vorbeşte de un preţ cuprins între 200 şi 1.500 de euro pentru un paşaport sirian fals de proastă calitate, şi 10.000 de euro pentru un paşaport european.
Dacă e cumpărat din Siria, un paşaport sirian poate costa între 200 şi 400 de dolari.
Controale la frontieră
Angajaţii Opfra, Oficiul francez de protecţie pentru refugiaţi şi apatrizi, care examinează cererile de azil, ţin cont de riscul infiltrării jihadiştilor de mult timp: “Avem dispozitive pentru verificarea paşapoartelor de mult timp”, a asigurat Pascal Brice, directorul general Opfra.
Un interviu poate dura de la 45 de minute la zece ore, iar o persoană care cere azil poate fi convocate de două, trei sau chiar patru ori. Atitudinea în timpul interviului contează foarte mult. Ne luăm informaţiile şi de pe reţelele de socializare, de exemplu”, mai asigură directorul Opfra.
Potrivit cifrelor de la Interpol publicate de Le Figaro, nu mai puţin de 250.000 de paşapoarte au fost furate sau declarate pierdute în Siria şi Irak.