Presa din Seychelles are dreptul la liberă exprimare. Decizie istorică pentru acest colț de Rai

sursa: statehouse.gov.sc

„Trebuie să susținem o presă liberă și libertatea de exprimare, pentru că, în cele din urmă, minciunile și dezinformarea nu se potrivesc adevărului.” Aceste cuvinte, rostite de fostul președinte al SUA, Barack Obama, sunt la fel de adevărate astăzi ca atunci când au fost spuse.

Preocupările cu privire la libertatea presei sunt cele care l-au determinat pe directorul executiv al Seychelles Broadcasting Corporation (SBC), Berard Dupres, să-și exprime dezamăgirea față de președintele Seychelles, Wavel Ramkalawan, al cărui guvern s-a presupus că și-a exercitat efectul asupra statului.

Libertatea presei

În mod șocant, în ciuda acestor acuzații destul de grave, ONG-ul Reporters Without Borders, cu sediul la Paris, a enumerat Seychelles drept cea mai importantă țară din Africa în ceea ce privește libertatea presei în Indexul său mondial al libertății presei publicat recent. Mai exact, profilul țării afirmă că „pluralismul mass-media, diversitatea de opinie și capacitatea de a aborda probleme majore s-au dezvoltat în Seychelles”, în timp ce „practica autocenzurii s-a risipit încet”, alături de faptul că mass-media „deținută de stat” nu se mai sfiește să critice guvernul sau să raporteze despre corupție și nepotism.

Interviul din 8 mai cu prezentatorul radio din Seychelles, Patsy Canaya, spune însă o cu totul altă poveste. În ea, Dupres discută despre presiunea politică exercitată împotriva organizației sale, radiodifuzorul public național al țării. Având în vedere importanța mass-mediei libere și imparțiale în orice democrație, existența acesteia este chiar consacrată în articolul 168 din Constituție, care prevede o organizație independentă de mass-media de stat.

Potrivit acuzațiilor, bugetul SBC a fost amenințat din cauza acoperirii extinse la principalul partid de opoziție al insulei, United Seychelles, printr-o conferință de presă lunară care a fost folosită pentru a contesta guvernul și pentru a pune întrebări dificile. Potrivit lui Dupres, aceasta a fost „o încercare autentică a SBC de a promova democrația și toleranța politică în țară”. Dar a fost văzut cu totul altfel de către președinte și asociații săi.

Este evident că președintele a fost într-o cruciadă împotriva corporației media de stat încă din zilele sale în opoziție, când a acuzat SBC că ar conduce o „campanie continuă pentru Parti Lepep”, cunoscută acum sub numele de United Seychelles, care este în prezent în opoziţie dar care apoi conducea țara. Această acuzație s-a datorat timpului acordat ministrului de finanțe de atunci Jean-Paul Adam.

Subminarea democrației

Preocupările cu privire la libertatea presei și veridicitatea informațiilor care ies din Seychelles sunt de o relevanță deosebită, având în vedere un proces de mare importanță în desfășurare care are loc în ultimele șapte luni. O listă lungă de întrebări a fost ridicată atât în ​​legătură cu procesul, care a presupus arestarea a nouă persoane asociate cu fostul guvern, cât și cu condițiile îngrozitoare în care sunt ținuți suspecții.

În ceea ce privește procesul în sine, informațiile recente publicate de Agenția de știri din Seychelles susțin că guvernul i-a urmărit pe inculpați în temeiul unei legi insuficient de cuprinzătoare pentru a permite urmărirea penală, ceea ce îi determină să propună modificări ale legii care să faciliteze retroactiv urmărirea penală.

În mod firesc, însă, lipsa libertății presei, alături de controlul ermetic guvernamental asupra presei locale, a făcut ca informațiile corecte publicate la nivel local despre proces sunt greu de găsit. Unii jurnaliști internaționali și-au pus totuși treaba să se intereseze de lipsa statului de drept în general, alături de cei care s-au interesat de procesul în sine și de ceea ce acesta, împreună cu lipsa libertății presei, ar putea însemna pentru viitorul drepturilor omului în Seychelles.

Deși toate încălcările libertății presei, precum și urmărirea penală a inamicilor politici percepuți în diferite premise sunt îngrijorătoare, este deosebit de îngrijorătoare în lumina sprijinului internațional pe care l-a primit Seychelles pentru reforma sectorului public și consolidarea capacităților.

Din păcate, acest lucru nu ar putea fi mai departe de realitatea de pe teren. De la încălcări ale libertății presei până la regres în sprijinul său pentru drepturile omului și buna guvernare, situația de pe teren continuă să se deterioreze. Ar servi organizațiilor internaționale de renume, precum Reporters Without Borders, împreună cu reprezentanții internaționali, să se familiarizeze cu perspectivele actorilor de pe teren înainte de a face afirmații publice care întăresc poziția autocraților care subminează în prezent democrația în Seychelles, potrivit The National Interest.