În ultimii ani, Turcia s-a transformat într-un actor global, sporindu-și importanța strategică și devenind un subiect important pe arena politică.
O analiză interesantă în legătură cu Turcia, care a dat o lecție de diplomație de succes datorită rolului de mediator pe care și l-a asumat în războiul dintre Rusia și Ucraina, vine de această dată din presa din Rusia. Un ziar din Rusia, Kommersant, a analizat politica președintelui Erdoğan, scrie sabah.com.tr.
În ultimii ani, Turcia și-a sporit influența și și-a asigurat rolul de actor global. Pe lângă succesele din domeniul tehnologiei militare, Turcia și-a pus semnătura pe acorduri politice importante iar anul trecut s-a făcut remarcată prin demersurile diplomatice inițiate.
Turcia, care a abordat cu succes crizele politice apărute în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, a devenit subiectul mai multor analize pe arena globală, datorită rolului de mediator și acordurilor politice semnate.
"De neînlocuit"
O nouă analiză privind Turcia, care a dat o lecție de diplomație lumii, vine din Rusia. Una dintre principalele publicații rusești, Kommersant, publică o analiză în care arată că "Vestul și estul au devenit dependente de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan", despre care opinează că "este de neînlocuit".
"Erdoğan este cel mai de succes politician al anului 2022"
Într-o analiză semnată de Kirill Krivoșoiev se arată că "L-am putea numi cel mai de succes politician al lui 2022 pe președintele turc Erdoğan, care și-a menținut rolul de mediator între părți încă de la începutul operațiunii speciale".
Krivoșoiev subliniază că președintele Erdoğan a adus Turcia într-o poziție puternică și reia cuvintele președintelui turc privind necesitatea încheierii cât mai rapide a războiului.
Analiza subliniază că Turcia deține un rol indispensabil în criza dintre Rusia și țările occidentale și face referiri și la sfera energiei.
Krivoșoiev susține că Turcia s-a afirmat de mai multe ori în criza energetică dintre Rusia și Occident, grație rolului să de hub pentru gazul natural.
Articolul se referă și la Acordul privind cerealele, semnat sub patronajul preşedintelui Erdoğan, dar și la faptul că Turcia are un cuvânt greu de spus în cadrul NATO, în contextul demersurilor Suediei și Finlandei de a adera la alianță. (Rador)