Presa din Marea Britanie a relatat cazul Puiu Popoviciu ca fiind „extraordinar”. Instanța română a fost coruptă

Sursa foto: Arhiva EVZ

În 11 iunie Înalta Curte din Londra a anulat ordinul de extrădare al omului de afaceri Puiu Popoviciu. Decizia curții a fost aceea că s-au prezentat dovezi credibile că lui Popoviciu i-au fost încălcate în mod flagrant drepturile.

Curtea a descris cazul lui Popoviciu ca fiind „extraordinar”, scrie publicația britanică „Doughty street chambers”

Este pentru prima dată când Înalta Curte a decis că extrădarea unei persoane solicitate de către un stat membru al UE reprezintă un risc real de „negare flagrantă” a drepturilor sale, conform Convenției europene a drepturilor omului.

Curtea a constatat că există dovezi care arată că judecătorul care l-a condamnat pe domnul Popoviciu în România, a fost corupt. Judecătorul cazului a ajutat timp de mai mulți ani oameni de afaceri cu activități ilegale și „interlopi” în problemele lor juridice. În special, judecătorul a oferit „asistență necorespunzătoare și coruptă” reclamantului și martorului principal al urmăririi penale în cazul dlui Popoviciu, inclusiv solicitarea și primirea de mită.

Deoarece judecătorul cazului nu a dezvăluit relația preexistentă de interese comune cu reclamantul și, mai ales, eșecul autorităților române de a investiga în mod corespunzător această legătură coruptă, au avut o importanță crucială și înfricoșătoare în decizia instanței române, care nu putea fi imparțială.

Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparțial

Prin urmare, Curtea a decis că dl Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparțial și că „a suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces echitabil, așa cum sunt protejate de articolul 6 din Convenția europeană a drepturilor omului. Curtea a concluzionat în continuare că executarea unei pedepse cu închisoarea pe baza unei condamnări necorespunzătoare ar fi „arbitrară” și că extrădarea domnului Popoviciu ar reprezenta în consecință o „negare flagrantă” a dreptului său la libertate, astfel cum este protejat de articolul 5 din Convenția europeană.

La momentul în care judecătorii români pronunțau decizia de condamnare, omul de afaceri se afla la Londra. El s-a predat autorităților britanice, însoțit de un avocat, iar ulterior a fost a fost eliberat pe o cauțiune de 200.000 de euro.

La data de 12 iunie 2019, o instanță britanică a decis predarea lui Puiu Popoviciu către autoritățile din România, însă omul de afaceri a contestat decizia. Contestația trebuia să se judece la Înalta Curte Britanică în octombrie 2020, dar termenul a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.