Presa austriacă se revoltă împotriva Guvernului după refuzul aderării României la Schengen: „Tu, Austrie meschină, opreşte-te”

Presa austriacă se revoltă împotriva Guvernului după refuzul aderării României la Schengen: „Tu, Austrie meschină, opreşte-te” Schengen. Sursa foto: dreamstime

Cancelarul federal Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner s-au declarat împotriva admiterii celor două țări UE, România și Bulgaria, în Spațiul Schengen și, prin urmare, împotriva posibilității de a putea călători în și dinspre alte țări UE fără controlul pașapoartelor.

Un drept de veto împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen ar pune în pericol buna reputație a Austriei în Europa de Est, scrie Die Presse.

Reamintim că, atât cancelarul federal Karl Nehammer, cât şi ministrul de interne Gerhard Karner s-au pronunțat împotriva aderării la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.

Austria va împiedica prin veto-ul său aderarea României şi Bulgariei

Decizia privind extinderea Spaţiului Schengen va fi luată la 8 decembrie, în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de interne din UE. La acest moment - deocamdată aşa pare - Austria va împiedica prin veto-ul său aderarea celor două ţări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel Viena va renunţa la rolul ei tradiţional ca promotor al integrării Europei de Est în Uniunea Europeană.

Este clar că poziţia cancelarului federal şi a ministrului de Interne este motivată doar de teamă, anume teama de a se expune unor atacuri populiste din partea FPÖ (Partidul Libertăţii din Austria), întrucât nu se pot găsi explicaţii raţionale pentru poziţia lor, scrie Die Presse.

România, Croația şi Bulgaria sunt „gata” să adere la Spațiul Schengen după ce au „dovedit cu fermitate” că îndeplinesc toate criteriile necesare, a spus Comisia Europeană. Cu toate acestea încă o țară, după Olanda, vine şi spune că se opune.

Motivele invocate de Austria

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, nu crede că este momentul ca România, Bulgaria și Croația să intre în Spațiul Schengen, chiar dacă Comisia Europeană fost de acord.

Ministerul de Interne austriac invocă numărul mare de migranți depistați pe teritoriul Austriei și susține că granițele actuale ale Spațiului Schengen ar fi vulnerabile, scrie ziarul Kurier, citat de agențiile de presă internaționale.

„Nu este timpul acum să votăm o extindere când sistemul granițelor externe nu funcționează”, a declarat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei.

Potrivit Ministerului de Interne de la Viena, peste 90.000 de migranți au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceștia, 75.000 nu au fost înregistrați anterior în vreo altă țară UE.