Israelul a spionat negocierile privind programul nuclear iranian dintre Teheran şi grupul “5 plus 1” format din SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, dezvăluie astăzi Wall Street Journal.
Israelul a dezminţit rapid aceste informaţii publicate de cotidianul american, calificându-le drept “contrare adevărului”. Potrivit cotidianului, care citează responsabili americani, operaţiunea israeliană viza infiltrarea discuţiilor şi constituirea unui dosar pentru a se opune termenilor acordului în curs de negociere.
Pe lângă interceptarea convorbirilor, Israelul a obţinut informaţii de la briefing-uri americane confidenţiale, de la contacte diplomatice în Europa şi informatori, potrivit surselor citate de cotidianul american.
Mai mult decât de spionaj, Casa Albă a fost iritată de faptul că Israelul a împărtăşit aceste informaţii confidenţiale unor aleşi americani, pentru a submina susţinerea unui acord asupra programului nuclear iranian, căruia i se opun numeroşi republicani.
“Este ceva rar pentru SUA şi Israel să se spioneze reciproc. Este total neobişnuit ca Israelul să fure secrete de la SUA şi să le furnizeze unor aleşi americani pentru a submina diplomaţia americană”, notează Wall Street Journal, citând un înalt responsabil american.
Serviciile americane de contraspionaj au descoperit operaţiunea în timpul interceptării de comunicări între responsabili israelieni. Aceste comunicări conţineau precizări ce nu puteau proveni decât din discuţii confidenţiale, potrivit aceleiaşi surse, preluate de AFP.
Ministrul de externe israelian aflat la sfârşit de mandat, Avigdor Lieberman, a dat asigurări că “acest articol contravine realităţii”. “În mod evident, Israelul trebuie să-şi apere interesele în materie de securitate şi noi avem propriile noastre servicii de securitate. Însă nu spionăm SUA. Există suficienţi participanţi la negocieri, inclusiv iranieni”, a comentat Lieberman. “Am obţinut informaţiile de la alte surse, nu din SUA. Directivele sunt clare de mai multe zeci de ani: nu spionăm SUA, direct sau indirect”, a adăugat acesta.
La Washington, Congresul este angajat de luni de zile într-o confruntare cu administraţia Obama, republicanii majoritari criticând în avans acordul ce se pregăteşte a fi încheiat de marile puteri cu Iranul, pentru a-l împiedica să se doteze cu arme nucleare.
Numeroşi democraţi americani se declară de asemenea sceptici şi gata să intervină, pe cale legislativă, pentru a contracara orice acord ce nu ar demonta în mod suficient infrastructura nucleară americană. Negocierile urmează să fie reluate miercuri în Elveţia, înainte de data limită fixată pentru sfârşitul lunii pentru ajungerea la un acord politic.