Preotul român care construiește o biserică ortodoxă la Nisa. Un vis împlinit după 15 ani

Preotul român care construiește o biserică ortodoxă la Nisa. Un vis împlinit după 15 ani Biserica Ortodoxă. Sursa foto: Pixabay

După ce a luptat pentru a obține autorizația de construcție, în ciuda inflației și a unui buget restrâns, comunitatea ortodoxă de români din Nisa va avea în curând propria biserică. După 15 ani de perseverență, visul lor se împlinește.

La poalele unei stânci din Vallon-des-Fleurs, în Nisa-Nord, se înalță silueta singulară de beton a unei biserici în construcție. Întinzându-se în toată rotunjimea cu cele cinci cupole ale sale, edificiul cu cruce greacă emană ortodoxie.

Când a ajuns pe Coasta de Azur, în urmă cu zece ani, decanul arhidiecezei de Nisa, protopopul Radu Totelecan, a știut imediat că, la o comunitate atât de numeroasă, cultul va fi înghesuit în biserica Notre-Dame-du-Vallon-des-Fleurs, împrumutată grațios de dieceza catolică.

Românii din Nisa s-au mobilizat

A fost nevoie de aproape cincisprezece ani de muncă grea pentru a ajunge la acest moment. Începând cu o luptă interminabilă cu unii rezidenți locali, care erau hotărâți să păstreze ceea ce era pe atunci doar un deal mărăcinos.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cele din urmă, această luptă s-a încheiat la șase ani după achiziționarea terenului, când, în 2015, comunitatea a obținut în sfârșit autorizația de construire. Abia în mai 2016 a fost așezată prima piatră. Construcția nu a început până în 2021.

Pentru susținerea efortului, a fost nevoie de o strângere de fonduri. Mii de cetățeni români stabiliți la Nisa au contribuit financiar la efortul construirii edificiului. Dar banii s-au terminat rapid. Bugetul a fost mic iar inflația a crescut alarmant. Deși Patriarhia nu a pus încă o cifră pe proiect, nu există nicio îndoială că factura a urcat deja la câteva milioane de euro.

Cu toate acestea, nimic nu-l descurajează pe Radu Totelecan. La 53 de ani, voința lui este de fier. El participă activ la efortul de ridicare a edificiului, își mânjește sutana neagră cu praf și ciment.  „Dacă ar trebui să iau în calcul banii pe care îi costă, efortul pe care îl presupune, anii care trec, nu ar exista niciun șantier. Dar merge dincolo de asta”, a spus el.

Pe pereții gri, curând frumusețea frescelor

Radu Totelecan are o  privire care percepe deja domnia frumuseții pe pereții goi, mohorâți. Sub cupola înaltă de douăzeci de metri, în mijlocul a 379 de metri pătrați, preotul își schițează planurile pentru fresce. Interiorul bisericii va fi acoperit în întregime de acestea, așa cum cere tradiția ortodoxă. Această sarcină minuțioasă va fi realizată de patru maeștri iconografi, cu ajutorul credincioșilor.

În același timp, iconostasul - peretele din lemn și piatră care separă corul de naos - va sta maiestuos, pecetluind sacralitatea locului. „Va mai fi mult de lucru la fresce și la amenajările exterioare. Totul va fi gata până la sfârșitul anului viitor.”, a mai spus preotul, potrivit nice-matin.

Revista presei