Controversatul fost preot Cristian Pomohaci, condamnat definitiv în 2020 într-un dosar de evaziune fiscală, a cerut instanței aplicarea legii mai favorabile.
Astfel, acesta a cerut ca pedeapsa cu închisoarea să fie înlocuită cu amenda, arată G4Media, care îl citează pe avocatul George Dura. Miercuri s-a judecat unul din termene la Tribunalul Mureș, iar un prim verdict va fi pronunțat peste două săptămâni.
Avocatul lui Pomohaci a explicat că a introdus acțiunea la Tribunalul Mureș la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 1 aprilie, legea inițiată de PSD. Legea respectivă îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul.
Fostul preot a achitat integral prejudiciul de 28.000 euro
Avocatul susține că fostul preot a achitat integral prejudiciul de 28.000 euro calculat de procurori încă de acum 3 ani. George Dura a mai precizat că, deși Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv anul trecut, legea promulgată de Klaus Iohannis, care-i scapă pe evazioniști de închisoare decă plătesc prejudiciul, se aplică inclusiv clientului său. Codul Penal prevede la articolul 6 ”aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei”.
Cu alte cuvinte, legea inițiată de PSD și promulgată de președintele Iohannis, deși o putea întoarce la Parlament, produce efecte mult mai extinse inclusiv în unele cauze rămase definitive, scrie G4media. În aceste cauze, pedeapsa închisorii poate fi înlocuită cu amenda.
Fostul preot Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2020, de Curtea de Apel Mureş la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscal. Acesta a fost acuzată că ani la rând nu a plătit impozit la sumele câștigate din închirierea numeroaselor proprietăți deținute
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea nr. 55 din 31 martie 2021 de modificare a legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, adoptată în ultimele zile ale fostului Parlamentul controlat de PSD. Președintele o putea retrimite la Parlament pentru revizuire, așa cum a procedat cu legea Romexpo, însă nu a făcut-o, declarând ulterior că ”ciclul legii a fost încheiat”.
Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul de maxim 50.000 euro sau în echivalentul monedei naționale.
În prezent Pomohaci se află într-un termen de încercare
Avocatul George Dura a detaliat motivele pentru care fostul preot dorește să scape de pedeapsa cu închisoare, chiar dacă este cu suspendare. ”Este o sancțiune mai ușoară. Între a fi condamnat la închisoare și a avea o amendă, și din perspectiva asta este o împrejurare care aduce un plus față de persoana condamnată. O condamare există, dar nu-i totuna să ai pedeapsă cu închisoarea”, a explicat avocatul.
În realitate, fostul preot Pomohaci, caterisit definitiv, are tot interesul să scape de pedeapsa cu închisoarea. În cazul său, există și un așa numit termen de încercare, care poate merge până la câțiva ani. Dacă în decursul acestui interval săvârșește o nouă infracțiune, pedeapsa închisorii fără executare se transformă în închisoare cu executare.
Dosarul în care părintele Cristian Pomohaci a fost cercetat pentru raporturi sexuale cu minori a fost clasat în februarie 2019. Procurorii au considerat că faptele sunt prescrise, timpul scurs de la comiterea acestora fiind de mai mult de 10 ani.