Vasile Bănescu este de părere că, înainte de a-ți judeca și de a-ți părăsi credința în care te-ai născut, ai datoria morală de a o cunoaște.
„Preoții care crapă de bogăție și veștmintele aurite”. Obsesiile anti-biserică, demontate de Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a vorbit cu sinceritate, în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre manipulările devenite adevărate obsesii vizavi de spațiul religios ortodox.
Obsesiile anti-biserică. „Există marota învârtită la nesfârșit a preoților luxoși”
O astfel de obsesie ar fi faptul că preoții sunt niște iubitori de lux, care au haine de aur și Mercedesuri.
„Există marota învârtită la nesfârșit a preoților luxoși. A preoților care crapă de bogăție. E o marotă. Pentru că România e o țară - încă, din păcate - poate preponderent rurală e mult spus.
Dar majoritatea preoților sunt preoți de sat. Există și preoți în oraș care, firește, nu pot fi învinuiți că nu sunt plini de noroi. Există, însă, o bună măsură în judecarea lucrurilor.
Sau marota veștmintelor aurite! Vă dați seama ce minciună se ascunde în spate. Aceste veștminte nu sunt cusute cu fir de aur. Iar așa-zisul fir de aur poți să-l cumperi la un preț incredibil de mic. Nu știu cât costă o astfel de papiotă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Reforma Bisericii Ortodoxe Române, o utopie mincinoasă
În aceeași măsură, cei care vor să lovească în Biserică sunt cei care pretind o reformă în cadrul BOR.
„Știți prea bine că această polemică între tradiționaliști și moderniști are rădăcini în perioada interbelică. Celebra polemică tradiționalism-modernism, aripa Lovinescu- modernistă, aripa gândiristă- Nichifor Crainic...
Astăzi se flutură un mare neadevăr. Că din cauza Bisericii Ortodoxe Române, noi am progresat mai greu. Că din cauza Ortodoxiei care, structural e într-un fel mai conservatoare decât Catolicismul, societățile ortodoxe au evoluat mai greu.
Nu! Ceea ce ne-a împiedicat și ne-a pus pe brânci a fost comunismul. Asta ne-a împiedicat să avansăm. Nu credința în Dumnezeu de tip bizantin. Comparația între catolicism și ortodoxie nici nu trebuie făcută.
Nu este o valoare importantă fidelitatea față de tradiția în care te naști? În general asta o spun cei care n-au citi măcar o pagină de istorie a culturii bizantine, de istorie a Bizanțului”, a explicat Vasile Bănescu.
„Nu veștmintele preoților constituie o problemă. Poate oricine să meargă să vadă cât costă un veștmânt de preot”
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a insistat pe faptul că nu numărarea așa ziselor opulențe din spațiul religios ar trebui să ne preocupe. Ci, dimpotrivă, ar trebui să apreciem și să ne bucurăm de ceea ce este cu adevărat bogăția neamului nostru. Și anume bogăția liturgică, bogăția arhitecturală, bogăția iconografică.
„Lucrurile sunt mereu filtrate într-un mod subiectiv, într-un mod care nu avantajează adevărul. Nu veștmintele preoților constituie o problemă. Poate oricine să meargă să vadă cât costă un veștmânt de preot. Nu mitra unui episcop, care vă asigur, nu este cu pietre prețioase.
Plus simbolismul veștmintelor. Simbolismul oricărui gest liturgic. Simbolismul pe care, din fericire, bisericile ortodoxe îl au într-o măsură mult mai bogată, mai înaltă decât alte spații religioase.
(...) Nu suntem în concurs cu nimeni. Și avem datoria morală să ne cunoaștem, în primul rând, propria tradiție, înainte de a o judeca și înainte de a o părăsi”, a precizat Vasile Bănescu.