Premierul turc îşi cere scuze în numele guvernului pentru masacrul...de la Dersim

Premierul turc, Recep Tayyip ErdoÄŸan, şi-a cerut scuze în numele statului turc pentru masacrul din 1937, care a avut loc în regiunea Dersim, dar a precizat că formaţiunea de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), care era singurul partid din guvern, la acea vreme, este, de fapt, vinovat pentru masacru şi a cerut liderilor formaţiunii să-şi ceară iertare pentru incident, relatează publicaţia "Today's Zaman".

"Eu ar trebui să-mi cer scuze sau tu, Kemal KılıçdaroÄŸlu? Pentru că ar trebui să se ceară scuze în numele statului turc şi pentru că există această şansă, eu pot să o fac şi îmi cer scuze. Dar dacă este cineva care ar trebui să o facă în numele CHP, atunci tu ar trebui să fii, mai ales că eşti din Dersim şi ai declarat că eşti mândru de asta", a spus Erdogan, într-o reuniune de partid. Este pentru prima oară când guvernul turc îşi cere iertare pentru uciderea a mii de kurzi în oraşul sud-estic Dersim, acum cunoscut drept Tunceli, între 1936 şi 1939. Erdogan a răspuns cererii lui KılıçdaroÄŸlu ca Turcia să-şi recunoască trecutul. Evenimente dramatice Masacrul a avut loc în 1937, în Dersim, o regiune semi-autonomă majoritar kurdă, fiind vorba despre un răspuns brutal la o revoltă. Revolta a fost condusă de Seyyid Rıza, şeful tribului Zaza, din regiune. Guvernul turc de la acea vreme, condus de fostul lider CHP, Ä°smet Ä°nönü, a răspuns cu bombardamente şi alte metode violente de suprimare a revoluţiei, omorând mii de oameni.

"Evenimentele de la Dersim sunt printre cele mai tragice din istoria recentă. Este un dezastru, care trebuie acum pus sub semnul întrebării, cu curaj. Partidul care ar trebui să-şi asume responsabilitatea nu este, însă, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), ci CHP, care se află în spatele acelei băi de sânge", a spus Erdogan.

Cei doi politicieni s-au contrat, recent, pe această temă controversată. În cadrul unei dezbateri ce a avut loc azi la Parlament, premierul a anunţat că plănuieşte publicarea unor documente de stat despre incident. A citit fragmente din documente de arhivă, legate de masacru, spunând că mii de oameni, printre care femei şi copii, au fost omorâţi în timpul operaţiunii de la Dersim, iar CHP e cel care forma guvernul la vremea respectivă.

Referindu-se la un document datat 1939, Erdogan a spus că în total au fost omorâţi 13.806 de oameni, între 1936-1939. Documentul poartă semnătura ministrului de Interne de atunci, Faik Öztrak. Un alt document dezvăluit de prim-ministru a fost un decret al Cabinetului, datat 23 decembrie 1938, în care se specifica faptul că au fost deportaţi 11.683 de oameni de la Dersim şi alţi 2.000 urma să fie deportaţi. "Toate aceste documente au semnătura lui Ismet Inonu", a spus Erdogan, criticându-l pe actualul lider la CHP, pentru că a organizat ceremonii de comemorare pentru Inonu, dar nu a avut "curajul de a înfrunta trecutul formaţiunii sale politice".