Premierul Shinzo Abe, în genunchi în fața unei „sclave sexuale”. Japonia a luat foc!

O pereche de statui din bronz, care înfățișează un bărbat foarte asemănător premierului japonez Shinzo Abe, aflat în genunchi și cu capul înclinat în fața unei lucrătoare în domeniul sexului, a aprins un conflict ireverențios la nivel diplomatic între Japonia și Coreea de Sud.

Japonia a avut o reacție virulentă, într-o dispută destul de delicată legată de un grup de statui, dintre care una are un chip foarte asemănător cu premierul Shinzo Abe. Un artist sud-coreean și-a amplasat un grup statuar într-o grădină botanică privată din estul regiunii Pyeongchang.

Statuia lui Shizo Abe privește în genunchi spre statuia unei femei din categoria așa-numitelor „comfort woman”, un eufemism pentru zecile de mii de fete și femei, majoritatea din insula Coreei, care au fost forțate să ofere servicii sexuale în bordelurile de la graniță frecventate de armata japoneză, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Șeful de cabinet japonez Yoshihide Suga a avertizat că, dacă cercetările vor demonstra că statuia masculină îl reprezintă în mod deliberat pe prim-ministrul Japoniei, creația artistică ar reprezenta o încălcare „de neiertat” a protocolului internațional. Acesta a adăugat că incidentul ar putea avea „un impact decisiv” asupra relațiilor dintre Japonia și Coreea de Sud.

În replică, guvernul Coreei de Sud a preferat să se distanțeze de această controversă picantă. Kim In-chul, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a admis că țările implicate ar trebui să arate „respect reciproc” mai ales la nivelul șefilor de stat, dar a evitat o întrebare legată de relevanța chestiunii în cauză pentru cetățenii celor două țări.

Proprietarul grădinii botanice, sud-coreeanul Kim Chang-ryeol, a declarat că orice asemănare cu Shinzo Abe este neintenționată. O afirmația contrazisă puternic de relatările presei sud-coreene, conform căreia sculptorul, care și-a intitulat creația „Eternal Atonement”, a fost inspirat negreșit de premierul Abe.

Kobo Abe, muză istorică

Din cauza controversei apărute, proprietarul grădinii botanice a anulat ceremonia de dezvelire a grupului statuar, planificată pentru 10 august, însă a precizat că nu are de gând să retragă statuile.

Sclavele sexuale au provocat înăsprirea relațiilor dintre cele două țări de când prima supraviețoare coreeană a războiului și-a făcut publică povestea, la începutul deceniului 9 al secolului trecut. În ultimii ani, Japonia i-a solicitat în mod expres Coreei de Sud să retragă statui similare, care înfățișează sclave sexuale coreene, dintre care una era instalată chiar în exteriorul ambasadei Japoniei la Seul.

Totuși, Japonia insistă că problema a fost clarificată „în mod final și ireversibil” printr-un acord din 2015, convenit între Shinzo Abe și președintele sud-coreean Park Geun-hye. Conform documentelor vremii, Abe și-a cerut scuze în mod public și a aprobat acordarea unei sume de un milliard de yeni (9 milioane de dolari) ca fonduri umanitare, destinate unei fundații care sprijină lucrătoarele sexuale supraviețuitoare.

La rândul său, președintele Coreei de Sud a renunțat la intenția declarată de a ridica problema la nivelul forumurilor internaționale. Totuși, în 2018, succesorul lui Park Geun-hye, liberalul Moon Jae-in, a declarat că nu s-a ținut cont de sentimentele supraviețuitoarelor și de publicul sud-coreean, relatează The Guardian