Premierul Orban, gafă în seara în care au fost 13 morți la Suceava. „Le urez condoleanțe”

Premierul Orban, gafă în seara în care au fost 13 morți la Suceava. „Le urez condoleanțe”

Premierul Ludovic Orban anunță că Executivul pe care îl conduce acționează pentru a limita creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus în România.

Liderul PNL admite faptul că, la începutul epidemiei, țara avea o capacitate redusă de diagnosticare, însă acum și-a stabilit drept obiectiv creșterea capacitații de testare.

Șeful Guvernului a declarat, luni seară, la Realitatea Plus, că „primul caz diagnosticat în România a fost înregistrat în 26 februarie”. În același timp, în alte țări erau deja mai multe cazuri confirmate, zice Orban: „De exemplu, în Spania au fost diagnosticate 2 cazuri, în Franța 12, în Germania 18”.

Până acum, „măsurile luate de Guvernul României, de autoritățile implicate în lupta contra coronavirusului au fost graduale cu spirit de anticipație, încercând să intervenim pentru limitarea răspândirii virusului”. Cea mai bună dovadă o reprezintă cifrele, spune Ludovic Orban, care argumentează: „În Spania azi sunt 85.000 de cazuri diagnosticate pozitiv, în Franța, 44.500, în Germania, 64.000... În România, la ora 14.00 erau diagnosticate pozitiv 1.952 de persoane”.

Chiar în seara în care la Suceava s-au anunțat 13 decese, Ludovic Orban a făcut o gravă eroare de exprimare. Întrebat despre morții României, premierul a gafat: „Nu-mi place să vorbesc despre decese, le urez condoleanțe familiilor care au avut decese în familie din cauza acestei epidemii. Dar în Romania sunt 52 decese, în timp ce în Spania sunt 7.345 de decese, în Franța sunt 3.024 de decese”.

România are la momentul actual 35 de centre în care există aparate Real Time-PCR, ba chiar în unele centre, la Iași, Cluj, București, sunt mai multe aparate active. „Noi creștem gradual capacitatea de testare, de diagnosticare, cu o răspândire în teritoriu cât mai optimă”, arată premierul, care spune că, „la ora actuală, putem procesa peste 2.000 de teste zilnic”.

Care este obiectivul? „Să creștem astfel încât să avem capacitatea să punem diagnostic pe orice persoană care intră în lista de priorități a persoanelor ce urmează să fie diagnosticate”.