Greva generală a profesilor a intrat în cea de-a doua zi, iar consecințele acestei manifestații vor fi resimțite de elevi. Cadrele didactice din Românii au salarii chiar de șase ori mai mici față de profesorii din Germania sau Marea Britanie.
Premierul Nicolae Ciucă poartă discuții cu asociațiile de părinți și elevi. „Vă rog să fiți parte a soluției și să susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toți. Unde este elevul în revendicrăile sindicale? Dacă este nevoie, fac oricâte întâlniri sunt necesare pentru a opri greva, dar nu putem depăși cadrul legal.”, a spus prim-ministrul, conform unor surse.
„Problemele salariale vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, avem nevoie de încredere. Toate problemele acumulate în peste 30 de ani nu pot fi rezolvate dintr-odată. Să nu uităm că elevul trebuie să fie prioritatea tuturor. Ordonanța cu măsurile pentru profesori intră vineri în ședința de Guvern”, a mai promis șeful Executivului.
Grevă generală declanșată de profesori a intrat în cea de-a doua zi și încă nu se știe când Guvernul va purta discuții cu liderii de sindicat, care reprezintă interesele a celor 150.000 de cadre didactice care participă la protest. Profesorii avertizează că varianta ca anul școlar să fie înghețat pare să fie din ce în ce mai posibilă. Sindicatele din învățământ cer o majorare salarială de aproximatov 60%, de la 2.700 de lei la cel puțin 4.000 de lei, net, pentru un profesor debutant.
Toți participanții la grevă vor ca salariile să fie indexate cu rata inflației, naveta să fie decontată, iar orele suplimentare să fie plătite. Profesorii vor să fie făcute și investiții în infrastructura școlară. Dacă Guvernul va majora salariilor conform cerințelor cadrelor didactice, acest lucru ar însemna că efortul bugetar ajunge la peste 14 miliarde de lei. La grevă generală participă pe lângă profesori și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic.
Cine va avea de suferit din cauza grevei generale a profesorilor
Cei care o să resimtă consecințele acestui protest ar putea să fie elevii din clasa a VI-a, care ar trebui să susțină, miercuri, 24 mai, prima proba de la Evaluarea Națională. În același timp, elevii din clasa a XII-a ar putea să rămână cu mediile neîncheiate dacă profesorii nu revin în sălile de clasă. „Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a declarat Marius Nistor.
Liderul de sindicat a mai adăugat că apelul premierului Nicolae Ciucă ca profesorii să revină în sălile de curs nu îi va determina pe aceștia să renunțe la grevă. Nistor a subliniat că este „inadmibisil” cu Guvernul să se prezinte la negocieri cu aceleași propuneri care au fost înaintate în ultimele luni și pe care profesorii le-au refuzat.
Profesorii din Germania, salarii de șase ori mai mari față de cei din România
Un profesor debutant din România are un salariu de 467 de euro lunar, iar un cadru didactic cu peste 25 de ani vechime ajunge să încaseze în fiecaere lună cu aproximativ 200 de euro mai mult, 659 de euro. Veniturile profesorilor debutanți sunt de peste șase ori mai mici față de cele câștigate de același cadru didactic din Germania.
Un profesor debutant din Germania câștigă 3.000 de euro. Și salariile profesorilor din Spania sunt mult mai mari. Cele mai mici venituri sunt de 1.700 de euro, iar cele mai mari ajung până la 2.430 de euro. Un profesor debutant din Italia primește un salariu de 1.330 de euro, iar unul cu mai mulți ani de vechime 1.900 de euro.
Salarii mult mai mari față de cele din România câștigă și profesorii debutanți din Marea Britanie, aproape 2.700 de euro. Un cadru didactic cu cel mai înalt grad în învățământ ajunge să aibă un salariu de 3.725 de euro, sumă la care se adaugă un spor salarial anual de 6.910 euro. Este important de precizat că salariile profesorilor din Marea Britanie vor fi majorate în luna august a acestui an, potrivit Antena 3 CNN.