Evenimentul Zilei > Actualitate > Premierul Nicolae Ciucă despre tacticile folosite de Rusia: A adus deja războiul în zona noastră. Trebuie să înfruntăm realitatea
Premierul Nicolae Ciucă despre tacticile folosite de Rusia: A adus deja războiul în zona noastră. Trebuie să înfruntăm realitatea

Premierul Nicolae Ciucă despre tacticile folosite de Rusia: A adus deja războiul în zona noastră. Trebuie să înfruntăm realitatea

Nicolae Ciucă a declarat că Rusia folosește tactici combinate, de la propagandă, manipulare și până la atacuri cibernetice pentru a-și atinge scopul. Premierul a reafirmat solidaritatea României cu Ucraina și a spus țara noastră a devenit crucială în ceea ce privește exporturile de cereale.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, în cadrul a celei de-a şasea ediţie a Bucharest Security Conference, că Rusia a adus războiul în zona țării noastre și că folosește de la propagandă și până la atacuri cibernetice pentru a-și atinge scopul.

„Aceasta a folosit tactici şi metode combinate, într-o manieră coordonată strategic, pentru a-şi duce la îndeplinire agresiunea. Rusia a adus deja războiul în zona noastră – aici, în Europa, în SUA, în toate ţările democratice, prin propagandă, manipulare a informaţiilor, prin atacuri cibernetice, criză alimentară. Trebuie să înfruntăm realitatea reprezentată de încercările Rusiei de a se folosi de lanţurile de aprovizionare cu energie şi alimente în sprijinul politicilor sale agresive“, a declarat Nicolae Ciucă.

Criză alimentară

Premierul a mai spus și că invazia Rusiei în Ucraina a generat mari probleme în ceea ce privește securitatea alimentară. „Blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene a întrerupt exporturile de cereale ucrainene, agravând astfel criza alimentară în zone importante de pe glob. Agresiunea rusă şi manipularea de către Rusia a dependenţelor strategice afectează resursele energetice transatlantice şi globale“, a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă a mai declarat și că solidaritatea cu Ucraina este o prioritate pentru România. În plus, țara noastră a devenit crucială pentru tranzitul cerealelor din Ucraina.

„Marea Neagră şi-a dovedit mai mult ca niciodată importanţa strategică. România a devenit o ţară importantă de tranzit pentru cerealele din Ucraina. Până în prezent, 4 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat deja porturile româneşti de la începutul invaziei ruseşti. Portul Constanţa, cel mai mare port la Marea Neagră, a devenit una dintre principalele porţi maritime pentru cerealele ucrainene”, a declarat premierul Ciucă.

Atacuri cibernetice

Potrivit premierului, dincolo de amenințarea războiului, cel mai mare pericol îl reprezintă atacurile cibernetice. „Securitatea spaţiului cibernetic a devenit principala prioritate politică şi diplomatică şi un subiect care trebuie abordat în mod constant.

Activităţile cibernetice rău intenţionate au cunoscut o creştere dramatică în ultimii ani, servind diferite scopuri şi îmbrăcând diferite forme, inclusiv atacuri împotriva infrastructurii critice, spionaj cibernetic, furtul de proprietate intelectuală şi criminalitatea cibernetică şi sunt adesea folosite ca şi componente ale atacurilor hibride.

De asemenea, asistăm la o schimbare a ţintelor, sferei şi intensităţii atacurilor efectuate de actori deja cunoscuţi, cum este cazul atacurilor cibernetice severe împotriva infrastructurii critice, guvernamentale, a Albaniei, atacuri condamnate ferm de NATO şi statele membre ale Uniunii Europene”, a mai spus premierul, potrivit news.ro.