Premierul kosovar afirmă că Rusia inflamează tensiunile cu Serbia în contextul eșecului în războiul din Ucraina

Sursa foto: Kremlin

Premierul kosovar, Albin Kurti, a avertizat că Rusia alimentează tensiunile dintre Kosovo și Serbia din cauza eșecului în războiul din Ucraina. În același timp, Belgradul face primul pas spre desfășurarea de trupe în regiune.

Etnicii sârbi din nordul Kosovo, unde aceștia sunt majoritari, au ridicat baricade, blocând circulația autorităților kosovare timp de mai bine de o săptămână, în ciuda solicitărilor SUA și UE ca acestea să fie demontate.

Un grup mare de membri ai Narodne Patrole, o organizație naționalistă sârbă cu legături cu grupul paramilitar rus Wagner, s-a adunat duminică pe partea sârbă a graniței dintre cele două țări, amenințând să intre într-o confruntare cu trupele NATO.

În condițiile creșterii riscului unor ciocniri violente, președintele sârb, Aleksandar Vučić, și-a folosit dreptul în baza unei rezoluții ONU de a cere de la NATO permisiunea de a trimite 1.000 de polițiști și soldați, invocând nevoia de a proteja comunitățile sârbe.

Cererea formulată vineri de Serbia este prima de la sfârşitul războiului din Kosovo în 1999 şi va fi, în mod sigur, respinsă, dar există îngrijorarea că ar putea fi primul pas către o decizie unilaterală de a desfășura trupe în regiunea Kosovo.

Kurti este îngrijorat că situația tensionată ar putea escalada în avantajul lui Vladimir Putin, în condițiile în care rușii au organizat 104 exerciții militare comune cu forțele sârbe în 2021.

Liderul kosovar a spus că a fost de acord să acorde timp Forţei NATO din Kosovo, cunoscută sub numele de KFOR, pentru a-i convinge pe cei aflați la baricadele rutiere să plece, dar a subliniat că nu va putea să le permită să mai stea mult timp. El a calificat baricadele drept un pas către divizarea țării, care este independentă de Serbia din 2008.

„Preocuparea noastră [este] că îndepărtarea acestor baricade nu poate exclude producerea unor victime”, a spus el. „Și de aceea vrem să fim cât mai atenți posibil să ne asigurăm că nu va exista destabilizare și că va exista o oarecare pace și securitate. Dar nu putem permite pentru totdeauna această încălcare a legalității și a constituționalității. Deci, da, asta trebuie să se termine, cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus el.

Kurti a adăugat: „UE-SUA sunt de acord că baricadele rutiere trebuie îndepărtate. Dar sunt, de asemenea, îngrijorați de modul în care acest lucru poate fi folosit sau exploatat în mod abuziv de Belgrad”. 

„Cred că preocuparea partenerilor și prietenilor noștri occidentali sunt legăturile Belgradului cu Moscova. Nu știm cum ar putea fi rezolvate în cazul unor tensiuni în creștere, în curs de escaladare în nord. Cred că principala lor îngrijorare este exact aceasta: acum că Rusia a fost grav afectată în Ucraina după invazia și agresiunea sa, ea are interesul unei extinderi (a tensiunilor). Au un interes de a externaliza eforturile de a declanșa războaie în Balcani, unde au un client la Belgrad”, a continuat el.

Kremlinul a declarat că dorește ca „situația să fie rezolvată prin mijloace diplomatice”, dar subliniază că „susțin să existe asigurări că toate drepturile sârbilor sunt garantate”.

Blocajul din nordul Kosovo, în timpul căruia bărbați înarmați și mascați au folosit camioane, ambulanțe și utilaje agricole pentru a bloca drumurile, a fost determinat de arestarea unui fost ofițer de poliție de etnie sârbă suspectat că ar fi fost implicat în recentele atacuri asupra poliției kosovare. Punctul principal al tensiunii rămâne însă refuzul Belgradului de a recunoaște independența Kosovo, potrivit theguardian.com

UE a încercat să medieze un acord care să ducă la o normalizare a relațiilor, dar Kurti a spus că legăturile tot mai adânci dintre Belgrad și Moscova reprezintă un obstacol în calea unui progres în această direcție.

(Traducerea Rador)