Aşa că, să-şi omoare timpul până la întâlnirea cu preşedintele Iohannis, Abe a fost împreună cu soţia la Muzeul Satului, de unde a plecat cu amintiri despre tradiţiile noastre şi cu un nai. În declarația comună de presă cu președintele României, el a ţinut să precizeze că „ am avut ocazia să cunosc cultura română”, deşi venise să facă afaceri cu guvernul de la Bucureşti. Dacă la aeroport a fost întâmpinat de un secretar de stat, la muzeu i-a ieşit în cale chiar ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Dinastia Abe

Preşedinte al Partidului liberal- democrat (PLD) în perioada 20 septembrie 2006 – 26 septembrie 2007, el a mai exercitat funcţia de prim-ministru între 26 septembrie 2006 şi 25 septembrie 2007. A fost cel mai tânăr prim-ministru japonez după Al Doilea Război Mondial şi primul născut după război. A demisionat la 12 septembrie 2007. A devenit din nou prim-ministru în urma victoriei PLD în alegerile din 2012. Conservator japonez pur-sânge, este fiul lui Shintaro Abe (ministru de Externe în Cabinetul Nakasone) şi nepotul lui Nobusuke Kishi (prim-ministru între 1957 şi 1960, fost ministru în guvernul militarist Tojo şi întemeietorul Partidului Democrat, care a fuzionat ulterior cu Partidul Liberal, rezultând PLD). El a câştigat alegerile din 2012 cu sloganul „Să ne luăm Japonia înapoi”.

Teleormanul, dator Japoniei

Dintre români, teleormănenii ar trebui să fie cei mai recunoscători japonezilor, pentru salvarea de la faliment a fabricii de rulmenţi din Alexandria de către compania Koyo Seiko. Omul care a insistat pentru preluarea fabricii a fost Hajime Hori, cel care, în 1974, instala primele linii japoneze la noua fabrică din Teleorman. Hajime avea să moară, pe 29 ianuarie 2006, după ce l-a muşcat un maidanez la intrarea în blocul unde locuia, situat la 200 de metri de clădirea Guvernului României.