Premierul exclude un nou lockdown: „Avem nevoie de o economie sănătoasă”

Florin Citu

Premierul Florin Cîțu se opune unul alt lockdown total și spune că autoritățile pot lupta cu pandemia și, în același timp, să mențină economia deschisă.

România nu va mai cunoaște un nou lockdown, iar economia va rămâne deschisă, în perioada următoare a pandemiei. Declarația a fost făcută de premierul Florin Cîțu în cadrul videoconferinței „Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice”.

Premierul a afirmat că nu mai doreşte un lockdown total, ci o economie deschisă – atât cât se poate în această perioadă. Florin Cîțu a declarat că este nevoie de o economie funcțională, sănătoasă, dar și de oameni sănătoși.

„Am spus că putem avea o economie deschisă și că ne putem lupta și cu pandemia, în același timp. Avem nevoie de o economie sănătoasă, de resurse, pentru a avea oameni sănătoși, pentru a pune resurse în sistemul de sănătate, pentru a avea paturi ATI și să plătim doctorii, să le dăm un spor. Dar avem nevoie și de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică, a declarat premierul.

Florin Cîțu a subliniat că o economie puternică, competitive în Uniunea Europeană și la nivel global reprezintă obiectivul său.

„Tot ce facem noi prin actul de guvernare trebuie să  aibă ca resultat o economie puternică, competitivă, care să stea pe picioarele ei şi să nu mai avem acea atidudine de a aştepta să vină investitorii la noi. Nu. Trebuie să intrăm în terenul de joc să atragem investiţii”, a mai declarat premierul.

Măsuri adoptate de Guvern în favoarea companiilor

Pe de altă parte, premierul a precizat că statul a făcut două lucruri pentru companiile românești. În primul rând a injectat lichidități în economie, iar în al doilea rând a intervenit la nivelul legislației pentru a ajuta firmele românești să se capitalizeze.

„Sunt două lucruri pe care le-a făcut statul, anul trecut. Unu, a injectat lichiditate în economie, prin  această emisiune de tituluri Fidelis, în valoare de un milliard de euro. În al doilea rând am modificat legislația care a ajuntat la capitalizarea companiilor românești.

Uitându-ne la experiența ultimilor 20 – 30 de ani, o problemă structurală în România este faptul că avem companii private cu o capitalizare negativă. Am creat această motivație pentru companii, ca să se capitalizeze. Este un program care se derulează pe cinci ani, cu bonficiații de 15% pe an, din impozitul pe profit (…). Este foarte important să avem aceste companii capitalizate. Sunt două măsuri care au ajutat piața de capital”, a declarat Florin Cîțu.