Premierul eșuat

Sursa: EVZ

„România eșuată”, moțiunea de cenzură inițiată azi de PSD, se poate transforma la începutul săptămânii viitoare în „premierul eșuat”. Numai și numai dacă liberalii și useriștii din Parlament îi vor pune cruce lui Florin Cîțu. Ceea ce s-ar putea întâmpla. Și voi explica de ce.

Dacă analizăm pur și simplu situația din PNL, fotografiind momentul de azi, vom constata că încă Ludovic Orban are câștig de cauză. Dacă însă luăm în calcul dinamismul schimbărilor care se produc în balanța de influență dintre acesta și Florin Cîțu, vom ajunge relativ ușor la o concluzie logică. Cu sprijinul din ce în ce mai evident al lui Klaus Iohannis, Florin Cîțu va câștiga alegerile interne din septembrie. După care Ludovic Orban va rămâne un simplu parlamentar. Adică își va pierde și poziția de președinte al Camerei Deputaților. Va rămâne un simplu spectator în PNL. Și el știe foarte bine acest lucru.

Dar cum se poate apăra, cum își poate securiza poziția de președinte PNL, în condițiile în care, de acum, adică din momentul în care Florin Cîțu și-a permis să afirme că cel care a aranjat lucrurile în așa fel încât să ajungă premier este Klaus Iohannis, devenind astfel cât se poate de clară implicarea partizană a președintelui în lupta internă din PNL? Dacă Ludovic Orban pierde pe zi ce trece tot mai mult teren în teritoriu, pentru că pâinea și cuțitul se află în mâna premierului, care-i poate recompensa pe cei din administrația locală care-i sunt fideli, dacă miniștrii PNL și secretarii de stat sunt din ce în ce mai legați în interese de acesta, nu același lucru se întâmplă cu cei mai mulți liberali din Camera Depuaților și din Senat. Parlamentul este singura carte pe care, în condițiile date, Ludovic Orban o mai poate juca. În ce fel?

Pentru ca Florin Cîțu să fie practic scos din competiție, în ciuda susținerii sale de către Klaus Iohannis, singura soluție este ca acesta să-și piardă cât se poate de repede poziția de premier. Odată trimis la plimbare, ejectat din Palatul Victoria, acesta devine un neica-nimeni în alegerile care urmează să aibă loc în septembrie pentru șefia PNL. Pentru că nimeni nu va mai veni să-i ciugulească din palmă. Dar cum poate să-i facă Ludovic Orban vânt? Nu este simplu deloc, dar nici imposibil. Acest eveniment poate avea loc chiar săptămâna vitoare. Este suficient ca o parte cât de cât semnificativă a senatorilor și deputaților liberali să voteze pentru trecerea moțiunii de cenzură. În acest scop, pe ultima sută de metri, Ludovic Orban le poate da semnalul cuvenit parlamentarilor care i-au rămas fideli și care sunt sincer nemulțumiți de prestația premierului, din ce în ce mai catastrofală. În aces scop, eu nu exclud posibilitata ca primul pas să fi fost deja făcut de către Ludovic Orban, în momentul în care, pentru a exista cvorum atunci când va avea loc procedura de vot, el a decis ca parlamentarii liberali să rămână în sală. Numai dacă aceștia rămân în sală, se poate trece la procedura de vot, creându-se astfel premizele căderii Guvernului.

Să continuăm să ne mișcăm circumscriindu-ne acestui scenariu.  Dacă parlamentarii liberali vor primi un asemenea semnal, eu nu exclud deloc ca și parlamentarii USR să primească un semnal asemănător. În definitv aceștia au datoria să-și apere miniștrii. Iar împrejurările sunt de așa natură, încât apărarea acestora presupune o operațiune perversă. Principalul atac împotriva USR vine din tabăra Cîțu și se referă în mod expres la faptul că USR-ul a primit cele mai bune poziții în Guvern, iar miniștrii săi sunt ineficienți. Pentru a-i apăra într-o guvernare viitoare, singura șansă a USR este să se lepede cât mai repede de Florin Cîțu. Pentru a le asigura minștrilor săi un viitor într-o nouă guvernare. De aceea, în condițiile unei înțelegeri ferme, desigur netransparente, cu Ludovic Orban, USR-ul ar putea la rândul său să ia decizia de a vota moțiunea de cenzură. Cu alte cuvinte, de a opta să plece pentru a rămâne.

Dacă moțiunea de cenzură va trece, Klaus Iohannis nu va avea încotro și, pus în fața unei majorități parlamentare, va fi obligat să desemneze un nou premier. Și, atenție: Ludvic Orban, după cum s-a văzut, este gata să sacrifice tot pentru a rămâne președintele PNL și președintele Camerei Deputaților. Așa că nu este deloc exclus ca, în această ecuație, să sacrifice inclusiv poziția de prim-ministru. Pe care i-o poate ceda lui Dan Barna. În felul acesta, tranșându-se și competiția internă din USR, pentru că Barna, premier fiind, îl va spulbera cu ușurință pe Dacian Cioloș.

Atenție însă, eu nu am făcut altceva decât să prezint un simplu scenariu. Care, oricât de realist ar fi, prezintă și un grad de incertitudine.