Premierul Dorin Recean, reacție după ce apropiați ai lui Ilan Șor au fost sancționați

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Dorin Recean a salutat decizia pe care a luat-o Consiliul Uniunii Europene și care îl vizează pe Ilan Șor, prin intermediul unor apropiați ai fugarului.

Dorin Recean, premierul din Republica Moldova, a vorbit, joi despre decizia luată de Consiliul Uniunii Europene. Care a sancționat șase persoane din anturajul fugarului Ilan Șor, dar și o entitate vinovată de acțiuni de destabilizare a țării vecine.

„Este un semn clar că avem sprijinul necondiționat al UE în lupta împotriva războiului hibrid al Rusiei și a încercărilor de a submina statul de drept și securitatea țării noastre”, a afirmat premierul din țara vecină.

Consiliul Uniunii Europene a impus, joi, măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Cele șase persoane au interdicție de tranzitare sau călătorie pe teritoriile Uniunii Europene, iar activele acestora vor fi înghețate. De asemenea, cetățenilor și companiilor UE le este interzis să le pună la dispoziție fonduri.

Premierul Dorin Recean, mesaj după decizia Consiliului Uniunii Europene

A fost sancționată organizația paramilitară „Scutul Poporului” pentru încercări repetate de a submina Guvernul Republicii Moldova, inclusiv prin incitarea la revolte și demonstrații violente. A fost sancționat, de asemenea, și liderul acesteia, Chiril Guzun.

Sursa foto: captură video

Jurnaliștii de la Cutia Neagră Plus au realizat o investigație în care au demonstrat că grupurile de protestatari, care veneau organizat în centrul Capitalei, afiliate partidului „Șor”, care a fost ulterior interzis, și partidului „Acasă Construim Europa„ (PACE) au fost sprijinite și înconjurate de membri ai „Scutului Poporului”. Care au fost implicați în revolte și demonstrații violente. Jurnaliștii au identificat foști polițiști, militari și angajați ai trupelor speciale, purtători de berete purpurii - simbol al pregătirii militare desăvârșite.

Pe lista celor șase persoane sancționate se găsește și Dmitri Milyutin, șeful adjunct al Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil pentru operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova. În special în regiunea transnistreană, începând cu 2016. În plus, grupul lui Milyutin este implicat în organizarea protestelor violente și a altor acte de violență care au loc în Republica Moldova, se menționează în raport, conform tv8.md.