Premierul Dorin Recean discuții cu Paolo Gentiloni, despre un mare obiectiv al Republicii Moldova

Premierul Dorin Recean discuții cu Paolo Gentiloni, despre un mare obiectiv al Republicii Moldova

Principala temă abordată la întrevederea dintre prim-ministrul Dorin Recean și Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a fost construirea unei economii dezvoltate, reziliente și competitive, care să asigure creșterea economică și accesul la piața internă a Uniunii Europene.

Dorin Recean: Guvernul de la Chișinău își va concentra eforturile asupra promovării unor politici macroeconomice orientate spre stabilitate și reforme

În discuția cu oficialul european, Prim-ministrul moldovean a subliniat că, în anul 2024, Guvernul de la Chișinău își va concentra eforturile asupra promovării unor politici macroeconomice orientate spre stabilitate și reforme, care să favorizeze redresarea și o creștere economică sustenabilă. În context, Dorin Recean și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de Uniunea Europeană statului moldovenesc, în special pentru sprijinul financiar anunțat de 250 de milioane de euro.

Premierul Dorin Recean l-a informat pe oficialul european despre Planul de creștere economică al Guvernului, bazat pe intervenții concrete, menite să sprijine aderarea Republicii Moldova la piața internă a Uniunii Europene.

„Ne dorim să dezvoltăm un model economic aliniat la cel european, axat pe digitalizare, inovații, eficiență energetică și economie verde, dar și un mediu de afaceri favorabil și predictibil”, a declarat premierul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto: ftp.gov.md

Dorin Recean a discutat și despre Programul de reformă economică 2024-2026

Oficialii au mai vorbit despre Programul de reformă economică 2024-2026, prezentat la începutul anului curent de către Republica Moldova, pentru prima dată după acordarea statutului de stat candidat pentru aderare.

Alte subiecte care au fost puse în discuție au vizat Platforma de parteneriat pentru Republica Moldova și organizarea, anuală, a conferințelor ministeriale la nivel înalt pentru a mobiliza resurse, a evalua rezultatele și a stabili noi priorități de sprijin. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a încurajat Guvernul să continue realizarea agendei de reforme și a dat asigurări referitoare la sprijinul necesar în acest sens.

Premierul Dorin Recean așteaptă o evaluare pozitivă a cererii Republicii Moldova de aderare la Spațiul Unic de Plăți în Euro

În cadrul întrevederii, premierul a menționat că așteaptă o evaluare pozitivă a cererii Republicii Moldova de aderare la Spațiul Unic de Plăți în Euro, depusă la Consiliul European de Plăți în ianuarie 2024, care reprezintă un pas esențial în direcția integrării economice și politice europene.