Premierul din Republica Moldova, Dorin Recean, față în față cu ambasadorul Ucrainei

sursa: Facebook

Republica Moldova. Dorin Recean, șeful Executivului de la Chișinău, a avut o întâlnire, vineri, cu ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko. Diplomatul de la Kiev și-a încheiat misiunea pe care care a avut-o în Republica Moldova, după cum au informat oficialii Guvernului de la Chișinău.

Premierul din Republica Moldova, Dorin Recean, o ultimă discuție cu ambasadorul Ucrainei de la Chișinău

În timpul întâlnirii, prim-ministrul Basarabiei a vorbit despre relația de prietenie și cooperare continuă între cele două țări. Premierul a menționat că, în ciuda crizelor ce au fost provocate de războiul ce a fost deschis de Federația Rusă, împotriva țării vecine, Republica Moldova și Ucraina și-au unit eforturile pentru a asigura securitatea cetățenilor și a proteja valorile comune.

„Susținem poporul prieten ucrainean în lupta sa pentru libertate și vom înainta împreună, ca buni vecini, pe calea de integrare în Uniunea Europeană, demonstrând că oamenii din ambele țări doresc să trăiască într-un spațiu al păcii, libertății și solidarității europene”, a precizat Dorin Recean. Și Ucraina, și Republica Moldova trec printr-o perioadă de schimbări profunde, care vizează îndeplinirea condițiilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, conform radiochisinau.md.

Cele două țări, în plin proces de aderare la UE

Membrii Uniunii Europene vor începe au început luna trecută negocierile cu Ucraina și apoi cu Moldova la Luxemburg. Anunțul a fost făcut de Belgia, care deține președinția rotativă a blocului. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus la vremea respectivă că începutul acestor discuții reprezintă un „pas istoric”.

Uniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

„Milioane de ucraineni și întregi generații ale poporului nostru, își realizează visul european”, a scris Zelenski pe platforma X. Liderul de la Kiev a mai transmis că „Ucraina se întoarce în Europa, unde îi aparține de secole, ca membru cu drepturi depline al comunității europene”.

Ucraina și-a depus cererea de aderare la UE după invazia Rusiei din anul 2022. Comisia Europeană a anunţat pe data de 7 iunie că „Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile preliminare”. De asemenea, liderii UE au cerut Kievului mai multe măsuri „pentru combaterea corupţiei şi a puterii oligarhilor în ţară”.