Premierul britanic vrea "să selecteze" refugiaţii care ajung în Marea Britanie. Triajul se va baza pe diferențierea imigranților economici de refugiați

În "epoca" post-Brexit, Marea Britanie "are dreptul" să-și controleze granițele, va spune premierul Theresa May în fața liderilor lumii la Adunarea Generală a ONU, citează Agerpres.

Şefa Guvernului de la Londra va lua atitudine în privinţa migraţiei necontrolate cu care se confruntă Europa, subliniind că ţara sa are dreptul de a selecta solicitanţii de azil, atât economici, cât şi refugiaţi.

În cadrul întâlnirilor ONU care vor avea loc în această spătămână la New York, Theresa May va insista că tuturor țărilor le revine "responsabilitatea" de a-și proteja frontierele pentru a diminua migrația ilegală și necontrolată. Conform discursului obținut de The Daily Telegraph, premierul britanic va avertiza că lipsa unei diferențieri între refugiați și imigranți economici îi încurajează pe tot mai mulți să plătească traficanți care îi ajută să vină în Europa, unde pot cere azil, citează Agerpres.

Premierul britanic doreşte să propună politica „primei ţări sigure”, conform căreia refugiaţii alungaţi din ţările de baştină din cauza războiului trebuie să fie obligaţi să solicite adăpost în primul stat în care sunt în siguranţă pentru a evita deplasările lor ulterioare de care profită traficanții.

"Astăzi observăm în întreaga lume niveluri fără precedent ale deplasărilor de populații și trebuie să lucrăm împreună la găsirea unui răspuns adecvat, care să se concentreze pe eforturile umanitare în favoarea refugiaților care au o nevoie disperată de ajutor și să menținem încrederea publică în beneficiile migrației legale și controlate. În timp ce trebuie să continuăm eforturile de a opri conflictele, persecuțiile și încălcarea drepturilor omului, cred că avem nevoie de o abordare globală nouă și mai eficientă pentru gestionarea migrației", a declarat Theresa May, înaintea reuniunea Adunării Generale a ONU.