Emil Boc i-a demis pe 61 dintre cei 68 de angajați ai Corpului de Control, pe motiv că nu mai beneficiază de încrederea premierului. Cei care s-au trezit ieri cu deciziile de concediere pe masă sunt oameni angajați prin concurs de-a lungul anilor și preluați de toate guvernările, inclusiv de cea din care a făcut parte PDL până în 2007.
Mai mult, susțin surse din instituție, printre cei disponibilizați se află o angajată care abia a născut și o alta în ultima perioadă de sarcină, deși, potrivit legii, persoanele în astfel de situații nu pot fi date afară. De asemenea, între cei rămași în funcție majoritatea sunt din cadrul departamentului administrativ.
„Ordinele au fost puse în aplicare la decizia premierului, pe baza unei analize dispuse după 6 ianuarie. Primul-ministru a semnat votul de încredere doar pentru 7 dintre cei 68 de angajaţi. Ordinele au fost puse în aplicare de Secretariatul General al Guvernului (SGG) deoarece posturile sunt bugetate la noi”, a explicat, pentru EVZ, secretarul general al guvernului, Daniela Andreescu. Potrivit acesteia, decizia a fost luată în baza ordonanței prin care se reorganizează Departamentul de Control al Guvernului în Corp de Control, personalul fiind preluat pe baza numărului de posturi, a „bunului său renume” şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate. Afacerea „Sterling” a rămas fără controlori
Decizia premierului vine în perioada în care angajații care au fost disponibilizați desfășurau un control în afacerea „Sterling”.
„Din punct de vedere teoretic, controlul este în curs, ce lipseşte practic sunt persoanele desemnate iniţial să efectueze controlul şi care nu mai sunt în momentul de faţă salariaţi ai instituţiei. Urmează să verific personal documentele”, a declarat, ieri, şeful Corpului de Control al premierului, Sorin Alăzăroaie.
Acesta este unul dintre ultimii veniți în guvernul Boc, beneficiind de încrederea premierului, deși este unul dintre cei care au avut în ultimii ani legături de afaceri cu fostul șef al guvernului Călin Popescu-Tăriceanu. Ca avocat la „Popovici și Asociații”, Ală zăroaie a fost unul dintre cei care au înființat în noiembrie 2004 firma „Clubul Vinului” în care au intrat ca parteneri Tăriceanu și Dinu Patriciu, la scurt timp după alegerile din 2004.
Casa de avocatură a făcut în mandatul lui Tăriceanu afaceri cu Fondul Proprietatea.