Premierul Australiei, Tony Abbott, spune că singura cale de evita drame precum cea băieţelului sirian de numai trei ani, înecat în apele Mediteranei, este “oprirea bărcilor cu imigranţi” şi înăsprirea condiţiilor de acordarea de azil.
Fotografiile cu trupul neînsufleţit al lui Aylan Kurdi, adus de valuri pe o plajă turcă, în condiţiile în care Europa se confruntă cu cea mai gravă criză în domeniul imigraţiei de după cel de-al Doilea Război Mondial, ilustrează caracterul “nefast” al traficului cu fiinţe umane, a afirmat Tony Abbott, într-o conferinţă de presă, informează AFP.
După venirea la putere în septembrie 2013, guvernul său conservator a organizat cu ajutorul armatei întoarcerea sistematică a ambarcaţiunilor cu imigranţi care soseau pe coastele australiene.
“Aceasta este o fotografie absolut sfâşietoare la care niciun părinte nu se poate uita fără a fi devastate”, a spus cu emoţie în glas premierul australian. “Ştiu că există interes faţă de politica aplicată de Australia pentru că, dacă punem capăt activităţii traficanţilor, în mod inevitabil nu vor mai exista decese pe mare. Cel mai uman lucru care trebuie făcut pe termen mediu şi lung este să distrugem acest trafic nefast”, a pledat Tony Abbott.
Politica australiană are două componente. Navele marinei interceptează ambarcaţiunile ce transportă imigranţi şi le readuce spre punctele de tranzit, de multe ori spre Indonezia. Imigranţii care reuşesc totuşi să ajungă pe coastele Australiei sunt imediat reţinuţi şi plasaţi în tabere speciale din insula Manus, Papua Noua Guinee sau Nauru în Oceanul Pacific.
Chiar dacă cererea acestora de azil este considerată legitimă după analizarea fiecărui caz în parte, autorităţile de la Canberra nu le permit să se stabilească în Australia. Singurele opţiuni pentru ei sunt fie întoarcerea în ţara de unde au venit, fie viaţa în taberele din insule sau în Cambodgia, o ţară săracă cu care Australia a încheiat un acord în acest sens.