PREMIERĂ. Timișoara, singurul aeroport de la noi AUTORIZAT pe trei ani

PREMIERĂ. Timișoara, singurul aeroport de la noi AUTORIZAT pe trei ani

Pentru prima dată în România un aeroport primeşte o certificare valabilă pentru trei ani, au anunţat oficialii aerogării timişorene. Este vorba de Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, autorizat pentru exploatare de către Autoritatea Aeronautică Civilă din România (AACR), până la finele lunii iunie 2017.

Certificatul de autorizare atestă faptul că aeroportul îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă prevăzute de legislaţia naţională şi internaţională în vigoare. ”Este pentru prima dată în România când inspectorii AACR certifică pe o perioadă atât de lungă, suprafeţele de mişcare şi echipamentele de balizaj în serviciu ale unui aeroport. Autorizarea s-a făcut în urma unei evaluări stricte a  condiţiilor de siguranţă şi în urma celor constatate, experţii au decis acordarea certificatului pe o perioadă de trei ani, perioada maximă pentru care acest certificat poate fi acordat. Până în prezent, autorizarea aeroporturilor din România se acorda pe un an calendaristic. Inspectorii AACR au constatat îndeplinirea tuturor condiţiilor de siguranţă aeronautică, conform standardelor internaţionale. Astfel, nu există restricţii de operare pentru aeronavele companiilor aeriene care operează curse regulate pe Aeroportul Timişoara şi este deschis operării neregulate a oricărui tip de aeronavă”, a declarat Dan Idolu, directorul celei mai mari aerogări din vestul țării.

Aeroportul timişorean este singurul din România care a adoptat o procedură de monitorizare a suprafeţelor de mişcare (pista, căile de rulare şi platformă) şi de staţionare a aeronavelor, astfel încât în nici un moment nu se pune problema afectării acestor suprafeţe. Mai mult decât atât, există un program de întreţinere permanentă a suprafeţelor de mişcare. În august 2013 au fost finalizate lucrările de asfaltarea pistei, în valoare de 11,78 milioane lei (plus cheltuieli bancare). Pentru realizarea acestei lucrări s-a reuşit performanţa de a suspenda operaţiunile aeriene pentru numai 7 zile calendaristice. Pista de decolare-aterizare are 3.500 de metri lungime şi 45 de metri lăţime, dimensiuni care fac posibilă operarea aeronavelor de orice dimensiune.

 

Ne puteți urmări și pe Google News