PREMIERĂ ÎN TRANSPLANT cu medicii supravieţuitori din Apuseni. „Am transformat un pod într-o secție cu aparatură de ultimă oră”

PREMIERĂ ÎN TRANSPLANT cu medicii supravieţuitori din Apuseni. „Am transformat un pod într-o secție cu aparatură de ultimă oră”

Medicii de la Spitalul "Sf. Maria" din Capitală au efectuat, ieri, primul transplant de fi cat. După Institutul Clinic Fundeni, este cel de-al doilea centru din ţară unde se fac asemenea intervenţii.

După patru ani în care chirurgii de la "Sf. Maria" şi-au format mâna pe porci, ieri au efectuat primul transplant "adevărat". Pacienta a fost o femeie de 40 de ani, din Craiova, diagnosticată în urmă cu câteva luni cu ciroză. Coordonatorul echipei a fost profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Transplant Hepatic Fundeni, iar la operaţie a asistat şi medicul Cătălin Pivniceru, unul dintre supravieţuitorii accidentului din Apuseni. Ficatul, adus de Radu Zamfir Operaţia a început la ora 7.00 şi s-a încheiat în jurul orei 12.00, decurgând fără probleme. Ficatul provine de la o femeie de 52 de ani din Oradea. Organul a fost prelevat şi adus la Bucureşti de medicul Radu Zamfir. Pacienta care l-a primit nu mai avea nicio şansă fără transplant. "Au fost chemaţi doi pacienţi, însă dintre aceştia, doamna s-a dovedit mai compatibilă", ne-a declarat managerul Narcis Copcă. Din echipă au mai făcut parte Doina Hrehoreţ, chirurg specializat în transplant hepatic, şi Laura Popa, coordonatorul ATI. Medicul Cătălin Pivniceru a putut doar să asiste, din cauza problemelor la mâna stângă, suferite în urma accidentului. Pod transformat în secţie modernă Ideea de a deschide la "Sf. Maria" o clinică de transplant a încolţit în mintea conducerii acum patru ani. În locul în care sunt acum două etaje de terapie intensivă era un pod. Investiţia se ridică la 10 milioane de euro şi a fost făcută cu sprijinul Primăriei. Medicii s-au format atât în străinătate, cât la Fundeni. Obţinerea acreditării a fost un examen draconic. "Trebuia să construim o altă zonă a transfuziilor, o altă zonă ATI, cu aparatură de ultimă oră. S-a râs de noi când am vorbit prim oară despre această intenţie", adaugă Narcis Copcă. În plan intră şi deschiderea unui centru de transplant de pancreas şi de intestin. Pe lista de aşteptare pentru un ficat de la "Sf. Maria" sunt zece pacienţi. Fondurile ajung pentru opt operaţii, dar se va cere o suplimentare dacă va fi nevoie. "Noi continuăm o experienţă unică în domeniul transplantului a colegilor de la Fundeni." NARCIS COPCĂ, manager Spitalul "Sf. Maria"