Procesul lui Benjamin Netanyahu a început duminică, la Ierusalim. Primul ministru israelian este acuzat că a primit cadouri în valoare de 180.000 de euro, în timpul mandatului său, în schimbul favorurilor financiare și unei acoperiri media favorabilă.
Este o premieră în Israel. Primul ministru în funcție, Benjamin Netanyahu, se confruntă cu judecătorii, duminică, pentru a răspunde acuzațiilor de corupție din timpul mandatului său.
După șaptesprezece luni de criză electorală în timpul cărora și-a jucat „supraviețuirea politică”, Benjamin Netanyahu este așteptat duminică după-amiază la tribunalul districtului Ierusalim pentru o luptă judiciară.
Înaintea lui, Ehud Olmert, fosta stea a partidului Likud, fusese deja inculpat pentru corupție dar după ce a demisionat din funcția de prim-ministru.
Olmert fusese condamnat pentru luare de mită, înainte de a petrece șaisprezece luni în închisoare.
Un scenariu pe care Benjamin Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, acuzat că a primit cadouri în valoare de 700.000 de shekeli (180.000 de euro) adică trabucuri, șampanie și bijuterii, de la personalități înstărite, în schimbul favorurilor financiare sau personale, caută să-l evite.
Tot potrivit anchetatorilor, Benjamin Netanyahu a încercat, de asemenea, să-și asigure o acoperire media favorabilă în cel mai mare cotidian din Israel, Yediot Aharonot.
Și, în special, justiția îl suspectează că ar fi acordat favoruri guvernamentale care i-ar fi adus milioane de dolari proprietarului companiei israeliene de telecomunicații Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile pe influentul site Walla, una din organizațiile media ale Bezeq.
După luni de suspans, procurorul general Avichaï Mandelblit l-a inculpat pe Benjamin Netanyahu în noiembrie 2019 (corupție, fraudă, abuz de încredere), ceea ce a fost considerat de către detractorii săi drept moartea politică a lui Netanyahu, scrie France 24.
Dar „Bibi” a reușit să rămână în fruntea partidului său, să termine pe locul întâi ultimele alegeri legislative, să negocieze un acord de împărțire a puterii cu rivalul său, Benny Gantz și, astfel, să rămână premier.
Procesul a fost programat să înceapă pe 17 martie, dar a fost amânat din cauza coronavirusului.
În Israel, primul-ministru nu dispune de nici un fel de imunitate. Însă o eventuală inculpare nu aduce automat interdicția de a mai ocupa funcția sau de a forma un guvern.
Netanyahu s-a declarat nevinovat și a denunțat „un complot” al justiției împotriva sa.
Dar ar putea, de asemenea, în orice moment înainte de verdict, să „negocieze o sentință” cu procurorul, după cum este autorizat de legea israeliană.