Premieră în alpinismul românesc. Horia Colibășanu a reușit să cucerească vârful Kangchenjunga

Premieră în alpinismul românesc. Horia Colibășanu a reușit să cucerească vârful KangchenjungaSursă foto: Facebook

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a reușit o premieră pentru sportul românesc. Sâmbătă, în jurul prânzului, acesta a ajuns pe vârful Kangchenjunga, 8586 metri. Colibășanu a cucerit singurul vârf neatins de români.

„În jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc. Horia a urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8586 m.).

Horia a sunat după ce a coborât deja câteva sute de metri, în drumul lui de întoarcere spre Tabăra 4. A apucat să transmită prin telefonul-satelit că traseul a fost foarte greu și obositor. Pe vârf a făcut câteva poze și a coborât rapid.

Despre colegii săi, Marius Gane și Peter Hamor, știm că sunt acum în Tabăra 4, ei nereușind să ajungă astăzi pe vârf. Revenim cu detalii despre ce urmează, de îndată ce le avem. Să le ținem pumnii în continuare băieților”, transmit reprezentații cunoscutului alpinist timișorean.

Horia Colibășanu a suferit de căldură în vârful muntelui

În expediția din acest an, Horia Colibășanu a pornit împreună cu un alt alpinist român experimentat, Marius Gane. Anul trecut, cei doi au făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. Sportivii români au făcut ascensiunea fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

A fost, așa cum a transmis Horia Colibășanu, o expediție teribil de grea. Traseul de la tabăra de bază către vârf a fost unul îngreunat de căldură.  Practic, a urcat, așa cum a povestit vineri, sub un soare dogoritor. „Nu e căldura plăcută pe care o știm de la mare. La aproape 8000 de metri, razele soarelui sunt reflectate de fapt de zăpadă, ceea ce face ascensiunea și mai dificilă pentru alpiniști”, a  transmis Horia, ieri, prin telefonul-satelit.

Expediţia „Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă.

Kangchenjunga, muntele „locuit” de un zeu ostil

Kangchenjunga (8586 m) este al treilea vârf ca înălțime de pe planetă, iar statistic reprezintă al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 arată că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce au murit pe traseu. Prima ascensiune pe acest vârf a fost reușită în 1955 de o expediție britanică, apoi au mai trecut 22 de ani până la o nouă reușită.

Kangchenjunga este situat de-a lungul graniței dintre Nepal și India, într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. Muntele este considerat lăcașul unui zeu ostil, credință întărită de vremea imprevizibilă și avalanșele frecvente. Horia Colibășanu a revenit pe Kangchenjunga după 10 ani de la prima sa încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf, după ce un perete de stâncă nu a putut fi depășit la timp pentru întoarcerea în siguranță în ultima tabără.