După gafa de la Cimitirul Eroilor din Turda când, ieri, de Ziua Eroilor, reprezentanții MApN și ai Oficiului pentru Cultul Eroilor au prezentat onorul și recunoștința poporul român pentru soldatul rus, la monumentul ornat cu steaua roșie bolșevică, și nu pentru eroii neamului românesc, iată că nici manifestările oficialilor din București nu sunt lipsite de interpretări legitime.
Astfel, pentru prima oară de la căderea comunismului și reinstalarea osemintelor eroului român din Războiul de reîntregire în Parcul Carol I, ceremoniile oficiale de Ziua Eroilor - Înălțarea Domnului, de la Mormântul Ostașului Necunoscut, au fost lipsite de serviciul religios și, de fapt, de orice prezență a unui ierarh sau reprezentat al Bisericii Ortodoxe Române. Searbăda ceremonie s-a desfășurat doar cu câteva personaje politice aflate momentan la conducerea țării, între care vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Apărării Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis.
Actul fără precedent, pe care nici măcar succesorul lui Nicolae Ceaușescu, comunistul de Ion Iliescu, nu a îndrăznit să-l înfăptuiască, încalcă însăși Legea sub care au loc manifestările pentru omagierea eroilor patriei, Legea prin care s-a proclamat "Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti".
Astfel, Legea 379 din 30 septembrie 2003 prevede în mod clar, la articolul 30 al Capitolului IV, că "Responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale şi ale proprietarilor de imobile pe care se află amplasate morminte sau opere comemorative de război" împreună cu Ministerul Culturii și Cultelor, au obligația de a solicită "cultelor religioase recunoscute de lege participarea la desfăşurarea serviciului religios organizat la mormintele şi operele comemorative de război, cu prilejul manifestărilor oficiale de comemorare a eroilor". Iar la Art. 45 (3) din Capitolul V - Comemorarea eroilor neamului - se arată că "Autorităţile administraţiei publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul şi cu participarea reprezentanţilor autorităţilor centrale şi ai cultelor religioase din teritoriu". Ca atare, și Primăria Capitalei este responsabilă de această decreștinare a unei sărbători naționale care are loc chiar de Înălțarea Domnului. Dacă cineva s-a gândit să invoce drept pretext cadrul virusat la nivel național și nu numai, are dreptate, dar nu în privința infectării cu coronavirusul. Următorul Capitol al Legii, Sancţiuni, prevede: "Încălcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea administrativă, contravenţională, civilă sau penală".
28 mai 1923 (foto1) și Patriarhul Teoctist, la reînhumarea din 26 octombrie 1991 (foto 2)
Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României ne-a făcut bucuria de a ne prezenta pe pagina de Facebook a instituției un valoros dosar care conține Programul primei Ceremonii din 17 - 23 mai 1923 din care nu lipsesc, normal, slujbele religioase desfășurate la aducerea osemintelor eroului căzut pentru reîntregirea țării și instalarea acestora în Mormântul Ostașului Necunoscut. Acoperit apoi cu o lespede din piatră, decorată cu motive florale în stilul vechilor lespezi de mormânt domnești, pe mormânt se află un scurt epitaf: „Aici doarme fericit întru Domnul Ostașul Necunoscut, săvârșit din viață în jertfa pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihnește pământul României întregite. - 1916-1919 -“.
La 18 mai 1923, Președintele Statelor Unite ale Americii a acordat Ostașului Necunoscut Român Medalia de Onoare a Congresului - cea mai înaltă distincție americană, în semn de gratitudine și recunoaștere a luptei eroice și marilor sacrificii pentru cauza aliată, ne spun arhivarii MAE. După instaurarea comunismului, ne mai amintesc istoricii Arhivilor MAE, pentru realizarea "Monumentului eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism", din granit roșu, aflat mai sus, în Parcul redenumit de comuniști "al Libertății", Mormântul Ostașului Necunoscut a fost demontat în secret în noaptea de 22/ 23 decembrie 1958 și a fost strămutat la Mausoleul de la Mărășești, fiind readus în București la 26 octombrie 1991 și revenind la locația inițială abia la 25 noiembrie 2006, pe esplanada din fața actualului Memorial al Eroilor Neamului, cu o ceremonie religioasă susținută de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist. Sigur nu au greșit ieri, de Ziua Eroilor, și aleșii politici actuali când s-au oprit la Mormântul Eroului Necunoscut? Poate de fapt, ca la Cimitirul din Turda, voiau să-și aducă omagiul lor profund eroilor bolșevici de la monumentul roșu.
La solicitarea noastră, Biroul de Presă al MApN ne-a răspuns printr-o explicație puerilă și rușinoasă.
Explicație puerilă a Ministerului Apărării
Suntem informați oficial de Biroul de Prsă al MApN că "Ceremonia organizată la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, s-a desfășurat de la ora 16.00, în condiții stricte determinate de pandemia de COVID-19, în format extrem de simplu și cu un număr minim de participanți, care au respectat toate normele impuse de autorități pe perioada stării de alertă". Conform chiar Hotărârii privind instituirea Stării de alertă sunt permise slujbele religioase cu respectarea unei distanțe de doi metri între participați. Pe platoul din fața Mormântului Ostașului Necunoscut s-au aflat în total șase oficiali, ofițerul de protocol din Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul", aghiotanta SPP a președintelui, încă un ofițer SPP și un membru al Poliției Militare. În total 10 oameni.
Platoul monumental are 2000 de metri pătrați. Practic, înțelegem că în starea de relaxare în care ne aflăm fiecăruia din cei prezenți le-a fost alocat un spațiu de 200 de metri pătrați în care nu a încăput nici măcar un singur preot militar, darămite vreun înalt ierarh al BOR.
Aserțiunea Biroului de Presă este absurdă și pentru că imaginile filmate de la eveniment și disponibile pe site-ul presidency.ro (apropo, unde este fotograful Președinției, a dispărut și el?), arată înghesuită într-o margine a platoului o mulțime de oameni care asista bine-mersi la manifestare. În plus, explicația rușinoasă a MApN contrazice chiar desfășurările altor manifestări ale ministerului din ziua respectivă.
În imaginile Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" puteți vedea cum la ceremoniile oficiale de la Monumentul eroilor din fața Universității Naționale de Apărare și la cel al Eroilor Militari căzuți la datorie, din fața Palatului Copiilor, participă, - așa cum se cuvine și așa cum prevede și Legea de instituire a Zilei Eroilor - și câte un preot militar.