Social
Premieră după căderea comunismului: Fără slujbă religioasă la ceremonia oficială de Ziua Eroilor de la Mormântul Ostașului Necunoscut
- Simona Ionescu
- 29 mai 2020, 19:20
După gafa de la Cimitirul Eroilor din Turda când, ieri, de Ziua Eroilor, reprezentanții MApN și ai Oficiului pentru Cultul Eroilor au prezentat onorul și recunoștința poporul român pentru soldatul rus, la monumentul ornat cu steaua roșie bolșevică, și nu pentru eroii neamului românesc, iată că nici manifestările oficialilor din București nu sunt lipsite de interpretări legitime.
Astfel, pentru prima oară de la căderea comunismului și reinstalarea osemintelor eroului român din Războiul de reîntregire în Parcul Carol I, ceremoniile oficiale de Ziua Eroilor - Înălțarea Domnului, de la Mormântul Ostașului Necunoscut, au fost lipsite de serviciul religios și, de fapt, de orice prezență a unui ierarh sau reprezentat al Bisericii Ortodoxe Române. Searbăda ceremonie s-a desfășurat doar cu câteva personaje politice aflate momentan la conducerea țării, între care vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Apărării Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis.
Actul fără precedent, pe care nici măcar succesorul lui Nicolae Ceaușescu, comunistul de Ion Iliescu, nu a îndrăznit să-l înfăptuiască, încalcă însăși Legea sub care au loc manifestările pentru omagierea eroilor patriei, Legea prin care s-a proclamat "Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti".
Astfel, Legea 379 din 30 septembrie 2003 prevede în mod clar, la articolul 30 al Capitolului IV, că "Responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale şi ale proprietarilor de imobile pe care se află amplasate morminte sau opere comemorative de război" împreună cu Ministerul Culturii și Cultelor, au obligația de a solicită "cultelor religioase recunoscute de lege participarea la desfăşurarea serviciului religios organizat la mormintele şi operele comemorative de război, cu prilejul manifestărilor oficiale de comemorare a eroilor". Iar la Art. 45 (3) din Capitolul V - Comemorarea eroilor neamului - se arată că "Autorităţile administraţiei publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul şi cu participarea reprezentanţilor autorităţilor centrale şi ai cultelor religioase din teritoriu". Ca atare, și Primăria Capitalei este responsabilă de această decreștinare a unei sărbători naționale care are loc chiar de Înălțarea Domnului. Dacă cineva s-a gândit să invoce drept pretext cadrul virusat la nivel național și nu numai, are dreptate, dar nu în privința infectării cu coronavirusul. Următorul Capitol al Legii, Sancţiuni, prevede: "Încălcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea administrativă, contravenţională, civilă sau penală".
28 mai 1923 (foto1) și Patriarhul Teoctist, la reînhumarea din 26 octombrie 1991 (foto 2)
Recomandările noastre