Celebrul economist francez Thomas Piketty este catalogat de cei de stânga ca fiind unul dintre cei mai importanți intelectuali ai secolului nostru, în timp ce la dreapta teoriile lui sunt privite foarte suspect. De aceea este un caz rar întâlnit acela în care un conservator, fost bancher, așa cum este Mateusz Morawiecki, adoptă o strategie de-a acestuia.
Premierul își dorește regândirea strategiei de dezvoltare economică a țării pe care o conduce în vederea eliminării dependenței față de investițiile străine. Astfel, demnitarul preia inclusiv conceptul de „țări deținute de străini” care apare într-o lucrare scrisă anul trecut de Thomas Piketty în colaborare cu Filip Novokmet și Gabriel Zucman, scrie Bloomberg.
„Este un mod brutal de-a o spune, dar, pe de altă parte, este o reprezentare realistă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. Ne-am vândut mai toată economia”. Vorbind despre cel mai evident lucru, Morawiecki deplânge banii care ies din țară, „transferați în fiecare an sub forma de dividende sau dobânzi la capital, dobânzi la împrumuturi, depozite și conturi curente”.
Aici, premierul împrumută o altă parte a teoriei economistului anti-capitalist, care scria, luna trecută, despre ieșirile de profituri din Europa de Est ca fiind o sursă de inegalitate ascunsă. Când profiturile ies din țară, măsurătorile care vizează inegalitatea ratează creșterea veniturilor și averilor acționarilor. Conform lui Morawiecki, ieșirile anuale din Polonia sunt în jur de 22,1-23,6 miliarde de dolari. Acestea vin, în cea mai mare parte, din sectoarele foarte profitabile, cum ar fi cel bancar, de asigurări și imobiliar, controlate între 40% și 90% de străini.
Deși, inițial, investițiile străine au dus la o concurență care a avut efecte pozitive asupra economiei, „a existat prea multă presiune concurențială asupra societății, a comunității de afaceri și a întreprinzătorilor care nu dispun de instrumentele adecvate pentru a concura”, spunea Morawiecki.
În ciuda previziunilor și avertismentelor economiștilor liberali, economia din Polonia a înregistrat rezultate foarte bune sub conducerea PiS, dar ambițiile premierului de a deveni un „tigru economic” precum Japonia sunt greu de îndeplinit în aceste condiții.
Dacă Polonia vrea să se dezvolte pe această ramură, atunci trebuie să crească rata economisirii și să reducă măsurile sociale care o reduc.