Premier european, BĂNUIT că l-a RĂPIT pe FIUL PREȘEDINTELUI

Autoritățile de la Bratsilava au redeschis dosarul răpirii fiului președintelui Michal Kovac, gest de care a fost considerat responsabil fostul premier Meciar.

Ancheta asupra răpirii a început în 1995, însă nu a fost vreodată încheiată, relatează AFP, preluată de Agerpres. Fiul preşedintelui slovac de la acea dată, Michal Kovac, a fost găsit în Austria vecină, iar bănuielile în legătură cu un eventual rol jucat în această afacere de Vladimir Meciar, premierul slovac din acea perioadă şi principalul adversar al lui Michal Kovac, au persistat ani în şir la Bratislava.

Mai mult, un tribunal austriac a considerat, în 1995, că SIS - serviciile secrete slovace-  se află probabil în spatele răpirii. 

Dar ancheta asupra dispariției fiului președintelui Kovac a fost clasată tocmai de de guvernul celui bănuit, Vladimir Meciar, în 1998. Acesta, acum în vârstă de 74 de ani, neagă orice implicare personală, precum şi a serviciilor de informaţii, în răpire. 

Parlamentul slovac a abrogat, în aprilie, amnistia decretată de Meciar în 1998 în vederea „sistării urmăririlor judiciare angajate pentru delicte comise în contextul răpirii lui Michal Kovac jr. în străinătate”, deschizând astfel calea reluării anchetei. Purtătorul de cuvânt al unui tribunal din Bratislava, Pavol Adamciak, a declarat vineri că „infracţiunile în chestiune sunt numeroase”, dar a refuzat să precizeze dacă va fi interogat şi Vladimir Meciar. 

Răpit în august 1995 de atacatori neidentificaţi în Austria vecină, tânărul Michal Kovac, legat la ochi şi cu mâinile încătuşate, a fost forţat să bea o sticlă de whisky şi supus unor descărcări electrice. El şi-a recăpătat cunoştinţa în maşina lui, în apropierea unui comisariat al poliţiei din oraşul austriac Hainburg, în apropierea frontierei slovace. 

Un film intitulat „Răpirea”, bazat pe cazul lui, a fost lansat în 2 martie în Slovacia. 

Pentru a arăta că nu are intenţia să fugă, Ivan Lexa, şeful serviciilor secrete SIS din acea perioadă, care trăieşte acum în Mexic, dar se află în prezent în Slovacia, a predat vineri de bunăvoie paşaportul său autorităţilor slovace, „din cauza presiunilor mediatice şi a isteriei” care, în opinia sa, domnesc în jurul acestei afaceri, a spus avocatul lui. 

Vladimir Meciar a fost prim-ministru în anii 1990-1991, 1992-1994 şi 1994-1998. SUA şi mai multe ţări europene l-au acuzat de tendinţe autoritariste şi de corupţie. Michal Kovac, fost bancher, a fost primul preşedinte slovac după scindarea paşnică în 1993 a Cehoslovaciei în două state independente. El a decedat în 2016, în urma unei crize cardiace.

Foto: http://snn.sk