O grămadă de diletanţi de pe la noi se înfoaie cu identificarea dedesubturilor crizei imigranţilor. Unii trâmbiţează ipoteza unei invazii musulmane organizate, menită să lovească Uniunea Europeană, alţii se întreabă de ce fugarii sirieni nu se duc la în țările musulmane bogate sau contestă motivele care determina atâta amar de oameni să încerce să ajunge în inima Europei, cel mai adesea riscându-şi viaţa. Cifrele oferite de organizaţiile serioase care sprijină refugiaţii sau urmăresc evoluţia fenomenului indică însă o cu totul altă realitate, mai puţin cunoscută. Într-un articol, bazat pe cifre şi surse incontestabile, Vox Publica demontează câteva prejudecăţi majore despre refugiaţii de război (căci “nimeni nu-şi suie copiii într-o barcă decât dacă apele sunt mai sigure decât pământul”, după cum spunea la un moment dat poeta britanico-somaleză Warsan Shire).
1. Refugiații din Siria vin la noi în Uniunea Europeană. De ce nu se duc “la ei” în țările musulmane?!
Răspuns: Cei mai mulți refugiați de război au ajuns deja în țări musulmane. Majoritatea s-a dus în Liban, Turcia, Iordania, Irak, Egipt etc. Doar o foarte mică parte a venit în Europa. Conform unui raport al Comisiei Europene, care preia datele UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), cifrele sunt următoarele:
Liban – 1 172 753 Turcia – 1 805 255 Iordania – 630 224 Irak – 250 408 Egipt și Africa de Nord – 156 430
Surse: http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/syria_en.pdf și http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php
Numărul total estimativ al celor care au nevoie de ajutor umanitar în interiorul Siriei este de 12,2 milioane. Dintre aceștia, 4,6 milioane se află în zone geu de atins. Comparați cifrele de mai sus cu cele câteva sute de mii care încearcă să ajungă în UE, și veți ajunge pe la aproximativ 0,1% din totalul populației Uniunii Europene. Nu este vorba așadar de nicio invazie.
2. Țările europene sunt deja pline de refugiați!
Răspuns: Țările cu cei mai mulți refugiați la fiecare 1000 de locuitori sunt Liban, Iordania, Nauru, Ciad, Djibouti, Sudanul de Sud, Turcia. Doar Suedia și Malta se regăsesc în primele 10.
Sursa: Forbes, care preia datele UNHCR http://www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2015/06/18/the-countries-with-the-most-refugees-per-1000-inhabitants-infographic/
3. Nu sunt refugiați de război, sunt imigranți economici!
Răspuns: Toți sunt refugiați de război. Siria e măcinată de mai mulți ani de război civil; în condițiile astea, nu poți să ceri trimiterea lor înapoi în țară, decât dacă ai intrat cumva în sfera patologicului. Există o diferență foarte clară între refugiați și imigranți, iar alegerea cuvintelor contează deosebit de mult. Într-adevăr, unii dintre ei pot fi considerați și imigranți economici, da. Cele două categorii nu se exclud reciproc. Dar legea internațională prevede clar dreptul refugiaților, dar și altor categorii de persoane strămutate, la protecție și azil (vezi și Convenția Refugiaților din 1951, Protocolul sau din 1967, sau Convenția Refugiaților OAU din 1969). Unul dintre cele mai importante principii presupune ca refugiații să nu poată fi expulzați în situații în care viața și libertatea lor ar fi în pericol.
Mai multe informații se pot găsi chiar pe site-ul UNCHR:
http://www.unhcr.org/55df0e556.html
4. Refugiații au refuzat ajutoarele crucii roșii pentru că aveau crucea pe ele!
Răspuns: Asta este pur și simplu neadevărat. Site-uri precum Reddit au diseminat intoxicarea asta. Știrea a fost infirmată în ziarul Il Post chiar de către persoana care a filmat scena respectivă. Pur și simplu, refugiații respectivi au reacționat din frustrare, din cauza tensiunilor cunoscute cu poliția macedoneană (erau ținuți de ore întregi în ploaie etc.).
Sursa: http://www.ilpost.it/2015/08/25/debunking-migrants-video-red-cross-macedonia/
5. Se vede din poze că majoritatea refugiaților sunt bărbați. Prea puține femei, prea puțini copii, e ceva dubios!
Răspuns: E greu de estimat proporția bărbaților, femeilor, copiilor din rândurile refugiaților care au ajuns în Europa. Câteva poze cu câțiva zeci de refugiați, însă, sunt complet nereprezentative pentru niște sute de mii de oameni. Chiar dacă se va demonstra însă prin date/statistici oficiale că majoritatea refugiaților din Europa sunt bărbați, asta nu poate însemna decât că le este extrem de greu să meargă pe un drum fără întoarcere. Există și cazuri în care disperarea a ajuns la extrem, cum ar fi situația unui tânăr afghan care și-a împins bunica într-un scaun de roțile până în Ungaria.
Oricum, au avut loc și multe tragedii în care inclusiv copii au murit în Mediterană, încercând să ajungă pe țărmul Europei. (Zeci de mii de sirieni și-au pierdut deja viețile încercând să fugă, de când a început războiul, în martie 2011. Sursa: http://www.nato-pă.int/Default.asp?SHORTCUT=3577)
În orice caz, proporția femeilor din rândurile refugiaților aflați în Egipt, Irak, Iordania, Liban etc. este de 50,5%
Sursa: http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php
6. De ce tocmai acum? E un complot, o conspirație!
Răspuns: Războiul a început în 2011, deci nu tocmai acum. Au venit sute de mii și anul trecut. Dacă nu știai nimic despre fenomene, asta nu înseamnă că acestea nu existau.
Andrei Panţu, VoxPublica