Regimul din Siria ar putea folosi, "în ultimă instanţă", arme chimice împotriva propriei sale populaţii, titrează publicaţia britanică "The Times", care publică în ediţia de azi un interviu cu un general sirian care a dezertat.
Generalul Adnan Sillu, despre care jurnaliştii britanici spun că a fost responsabil de arsenalul chimic sirian, susţine că a dezertat în urmă cu trei luni după ce a participat la discuţii la nivel înalt privind utilizarea armelor chimice împotriva rebelilor şi a populaţiei.
"Aveam discuţii serioase legate de utilizarea armelor chimice, inclusiv despre modul în care să le folosim şi unde. Am discutat despre asta ca o ultimă măsură, dacă regimul ar pierde controlul asupra unei zone importante, cum ar fi cea de la Alep", se arată în interviul publicat de "The Times".
Generalul sirian a mai precizat că e sigur că regimul de la Damasc ar putea recurge la folosirea armamentului chimic împotriva populaţiei şi că aceste discuţii l-au determinat să dezerteze. Pe de altă parte, interviul publicat de cotidianul britanic vine la doar două zile după ce publicaţia germană "Der Spiegel" titra în ediţia de luni că armata siriană ar fi testat sisteme pentru arme chimice la sfârşitul lunii trecute, în apropiere de centrul de la Safira. Cinci sau şase obuze, concepute pentru un război chimic, dar care nu conţineau substanţe chimice, au fost lansate din tancuri sau avioane în deşertul din apropiere de Khanasir, potrivit martorilor citaţi de jurnaliştii germani.
Ofiţeri iranieni, cel mai probabil membri ai grupării Gardieni ai Revoluţiei, au venit pentru aceste teste la bordul unor elicoptere.
Centrul de la Safira, denumit oficial Centru de cercetări ştiinţifice, este considerat cel mai mare din Siria pentru testarea armelor chimice. Experţi iranieni şi nord-coreeni ar lucra aici pentru a produce agenţi chimici precum gazul sarin, gazul muştar sau tabun, substanţe pe care le-ar testa pe animale.